Het sociale woongebouw Tilleuls, gebouwd in de jaren 1970 op de grens tussen Elsene en Watermaal-Bosvoorde, is een erfenis van de modernistische visie van de parkstad. Het wordt gerenoveerd en uitgebreid om te voldoen aan de vraag naar sociale woningen in de buurt. Het project, ontworpen door Karbon' architecten in opdracht van Société Immobilière de Service Public Binhôme, is een van de laureaten van de projectoproep RENOLAB.B, dat financiële steun en technische bijstand biedt. Wil je ook deelnemen? De volgende informatiesessie vindt online plaats op 21 november.
De missie van de architecten begon met een haalbaarheidsstudie om de site te verdichten. Door woningen toe te voegen maar ook door de bewoonbaarheid van de bestaande woningen te verbeteren, naast een noodzakelijke energie-upgrade. Jean Garcin, architect bij Karbon: "De opdrachtgever had ons als ontwerper de vrije hand gegeven. In plaats van iets radicaals voor te stellen, kozen we ervoor om het gebouw in zijn huidige vorm te optimaliseren door nieuwe woningen te creëren en de schil te isoleren met geprefabriceerde houten elementen.”
Karbon' diende zijn RENOLAB.B-kandidatuur in zodra de bouwvergunning was toegekend, wat leidde tot enkele interessante discussies met de mensen die toezicht hielden op de aanvraag. Dit resulteerde in enkele kleine wijzigingen aan het project vóór de aanbesteding. De hoofdaannemer zal in 2024 worden aangesteld.
Flexibiliteit hout
Alle toevoegingen, zowel de footprint van de parkeergarage die verder reikt dan de twee uiteinden van het gebouw, de uitbreiding van de vijfde verdieping of de balkons, zijn uitgevoerd in hout. Dit type structuur met CLT-pijlers, -balken en -platen, gevuld met lichte scheidingswanden, biedt een unieke flexibiliteit voor mogelijke toekomstige aanpassingen. Bovendien vermindert het bouwen in hout de impact op de funderingen. De nieuwe ruwbouw van het gebouw bestaat uit geprefabriceerde houten caissons, die dezelfde demontagegaranties bieden en tegelijkertijd de overlast tijdens de werkzaamheden beperken. Dit is wenselijk aangezien het gebouw naar alle verwachting gedeeltelijk bewoond zal blijven tijdens de renovatie. Jean Garcin: "We hebben een bouwmethode ontwikkeld die de bewoners toelaat om tijdens de werkzaamheden in hun appartement te blijven wonen. We gaan werken aan opeenvolgende toevoegingen: eerst de ruwbouw, en dan een nieuw houten frame rond de nieuwe ramen om meer visuele diepte te geven.”
Meer leefbaarheid en comfort
Het bestaande gebouw bestaat volledig uit muren die loodrecht op de gevel staan en onderscheidt zich door de volledig glazen gevel. Het omvat voornamelijk eengezinswoningen met 2 slaapkamers, georganiseerd rond een centrale circulatieruimte. De zeer smalle balkons en grote erkers leiden tot aanzienlijke oververhitting tijdens de warme zomermaanden. Jean Garcin: "De oplossing was heel eenvoudig: verleng de balkons om extra buitenruimte te creëren voor de woonkamers en verleng de ruimte voor de slaapkamers (met ongeveer 1 meter). Het verhogen van de bovenverdieping veranderde de bestaande appartementen in duplexen.
Om de kwaliteit van de omgevingslucht te garanderen, hebben de architecten ook gewerkt met wat er al is: ze hebben luchtinlaten toegevoegd aan de kozijnen en een constante drukmotor gemonteerd op de bestaande afzuigkolommen om een eenvoudig C+ systeem te krijgen.
Ontdek meer!
In het kader van de renovatiestrategie van het Brussels Gewest, Renolution, wil de projectoproep RENOLAB bijdragen tot de grootschalige toepassing van innovatieve, experimentele oplossingen voor de duurzame en circulaire renovatie van gebouwen. RENOLAB.B stimuleert de circulaire en duurzame renovatie van bestaande gebouwen.
RENOLAB.ID ondersteunt ideeën, technieken en prestaties die de belemmeringen voor renovatie helpen wegnemen.
Wil je ook profiteren van de steun van RENOLAB? Schrijf je dan in voor de online informatiesessie op 21 november 2023 om alles te weten te komen over de voorwaarden.