Als aannemer je eigen hoofdzetel optrekken: het is een uitdaging van formaat. Het Lierse bouwbedrijf dhulst’ vloog er vol enthousiasme in en slaagde met grote onderscheiding. Aangezien de nieuwe vestiging hét uithangbord van de firma moest worden, werd er op esthetisch, functioneel en energetisch vlak niets aan het toeval overgelaten. Dit resulteerde in een toekomstgericht kantoorgebouw waar verschillende bouw- en afwerkingsmethodes gecombineerd zijn tot een oogstrelend geheel. Ook het magazijn aan de voorzijde van de site kreeg een verfijnde look-and-feel, net als de stalen luifel die beide entiteiten visueel met elkaar verbindt. Het geheel werd ontworpen door Sophie Van Noten Architect.
Het gaat de laatste jaren behoorlijk hard voor dhulst’. Toen CEO Sophie D’Hulst in 2018 de fakkel overnam van haar vader Patrick, ging dit gepaard met een volledige rebranding, inclusief naamsverandering (van D’Hulst-Van Rymenant naar dhulst’). Omdat het familiebedrijf uit zijn voegen barstte in de Lierse stationsbuurt en de stad plannen had om het gebied op termijn om te toveren tot een nieuwe stadswijk met een residentiële invulling, besloot dhulst’ uit te wijken naar een nieuwe locatie. De onderneming liet haar oog vallen op een L-vormig perceel in bedrijvenzone Duwijck, net buiten de ring.
“Een ideale oplossing: we konden onze Lierse roots trouw blijven én konden er opnieuw vanaf nul beginnen. Dat maakte het een stuk makkelijker om onze steile ambities te realiseren”, vertelt Sophie D’Hulst. “Aanvankelijk hadden we onze bedenkingen bij de atypische vorm van de site, maar architecte Sophie Van Noten zag dat net als een bijzondere opportuniteit. Op haar aanraden besloten we het kantoorgedeelte achteraan in te planten en de logistieke functies aan de voorzijde te organiseren. Zo konden we een ruim hoofdkantoor met het nodige licht en zicht creëren, waar onze medewerkers geen last hebben van af en aan rijdende vrachtwagens of lawaai uit het magazijn. Een discrete stalen luifel leidt bezoekers op een intuïtieve manier naar de ingang.”
Licht, modulair en kleurrijk
Wat meteen opvalt, is dat de nieuwe hoofdzetel van dhulst’ geen doordeweekse industriebouw is. “Integendeel: het moest een in het oog springend visitekaartje worden dat onze sterktes en specialisaties weerspiegelt”, benadrukt Sophie D’Hulst. “We hebben dan ook gebouwd zoals we het liefst bouwen, met de nadruk op efficiëntie. Onze BIM-tekenaars hebben het architecturale ontwerp volledig omgezet in 3D, zodat we het uitvoeringsproces maximaal konden stroomlijnen. De ruwbouw bestaat uit een combinatie van snelbouwwanden, betonbalken en -kolommen en een dakconstructie in CLT. Boven de gelijkvloerse betonnen plint hebben we geopteerd voor een gevelafwerking in blauwe geglazuurde baksteen. Dit geeft ons kantoorgebouw een verfijnde uitstraling, net als ons magazijn, dat erg slank oogt dankzij een bekleding in witte geperforeerde steeldeck. Daardoor baadt onze vestiging bij duisternis in een zachte gloed, wat voor een erg fraai effect zorgt.”
“Binnen wilde ik twee verschillende sferen”, gaat Sophie D’Hulst verder. “Enerzijds een ‘coworkingvibe’ op het gelijkvloers, waar onder meer enkele vergaderzalen en een polyvalente (eet)ruimte zijn ingericht. Deze laatste vloeit dankzij grote raampartijen naadloos over in de aanpalende tuin. Anderzijds zijn er de open, inspirerende kantoorverdiepingen, die zich met hun modulaire inrichting lenen tot ‘new ways of working’, inclusief kleuraccenten die telkens terugkeren (bordeaux, groen en geel) en een brede houten podiumtrap met metershoge kastenwand (rubberwood). Door een ruime variëteit aan bouw- en afwerkingmethodes toe te passen, wilden we tonen wat we als aannemer in onze mars hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende vloerbekledingen: tapijt, parket, polybeton, gebakken kleiklinkers en zelfs een gerecupereerde sportvloer in vergaderzaal ‘Patrick’ (genoemd naar mijn vader Patrick D’Hulst). Daarnaast hebben we op het gelijkvloers voor houten buitenschrijnwerk geopteerd, terwijl we op de verdiepingen voor aluminium hebben gekozen.”
Schoolvoorbeeld van duurzaamheid
Hoewel dhulst’ nog steeds gelooft in traditionele bouwmethodes, zit ook bio-ecologisch bouwen in het DNA van de firma. “Vandaar dat we eveneens bio-ecologische materialen hebben toegepast, zoals vloerisolatie in kalkhennep, binnenwanden in magnesiumoxideplaten, bepleistering in leem …”, legt Sophie D’Hulst uit. “Daarnaast hebben we de interieurinrichting geënt op het adagium van Dox Projectinrichters: 20 % recuperatie, 20 % upcycling en 60 % nieuwe materialen. Zo zijn de hergebruikte lavabo’s en tegeltjes in de toiletten afkomstig van Rotor DC. De groene marmerwand in onze polyvalente (eet)ruimte maakte vroeger deel uit van de trap in ons voormalige kantoorgebouw. Het meubilair is ook deels gerecupereerd uit onze oude vestiging en aangevuld met nieuwe meubels die op maat gemaakt zijn.”
Ook qua technieken is de nieuwe hoofdzetel van dhulst’ een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Een geothermische warmtepompinstallatie, klimaatplafonds en een ventilatiesysteem D garanderen een aangename binnentemperatuur en -luchtkwaliteit, PV-panelen produceren groene stroom, de verlichting heeft een daglicht- en aanwezigheidssturing, automatische screens zorgen voor efficiënte zonwering, de parkings en fietsenstalling zijn uitgerust met laadpunten voor elektrische voertuigen en al het regenwater wordt opgevangen voor recuperatie en infiltratie. “Onze technische infrastructuur is dus al voorzien op de toekomst. Bovendien hebben we ‘op de groei’ gebouwd. In ons kantoor werken nu een 25-tal bedienden, maar we hebben in principe plek voor maximaal vijftig personen.”
Sophie D’Hulst en haar medewerkers zijn erg fier op hun nieuwe uitvalsbasis. “Het is niet evident om tegelijk als bouwheer en aannemer te fungeren. Bovendien hebben we onszelf qua bouwkundige details niet gespaard. Een mooi voorbeeld hiervan is de kleine betonnen overkraging boven het gelijkvloerse niveau, die ook het gevelmetselwerk draagt. Ook de bekisting van de geribbelde betonnen wenteltrap tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping was een echt huzarenstukje. Dit project heeft dus wel wat kopzorgen met zich meegebracht, maar ik zou het zo opnieuw doen. Het was erg fijn om te kunnen werken met de partners waarmee we graag werken. Zowel de architecte als alle onderaannemers waren supergemotiveerd om het onderste uit de kan te halen. Het eindresultaat is navenant.”