François Colson integreert kantoorgebouw in Waalse natuur

Integratie met de omgeving is één van de vele aspecten waar een goed doordachte constructie rekening mee houdt. Architect François Colson realiseerde zo zijn kantoorgebouw in de prachtige natuur van Vielsalm. Deze bosrijke omgeving verklaart de keuze voor de gevelpanelen van vmzinc in anthra-zinc.
Integratie met de omgeving is één van de vele aspecten waar een goed doordachte constructie rekening mee houdt. Architect François Colson realiseerde zo zijn kantoorgebouw in de prachtige natuur van Vielsalm. Deze bosrijke omgeving verklaart de keuze voor de gevelpanelen van vmzinc in anthra-zinc. 





Contrast en harmonie in materiaal en kleur


Het kantoorgebouw waar François Colson en zes permanente medewerkers van het architectenbureau werken, werd gebouwd in 2010.
De volumes van de technische en sanitaire delen werden bekleed met Trespa. Het kantoorvolume kreeg een stenen gevelbekleding en het deel dat het directiekantoor en de vergaderzaal bevat, werd onder handen genomen met anthra-zinc.
De gelijkvloerse verdieping van het gebouw is als het ware aan de grond verankerd door het gebruik van natuursteen. Het blok op de verdieping is afgewerkt met vmzinc. Op die manier ontstaat er een onderscheid tussen de verschillende volumes. Dat onderscheid wordt nog eens benadrukt door de kleur anthra-zinc die zorgt voor het contrast met de steen en de Trespa. Dit contrast verleent het gebouw een minder monolithisch karakter.
Esthetiek troef dus. Maar het geheel is ook in harmonie. De donkergrijze, zinken panelen laten toe dat het kantoorgebouw zich perfect in de bosrijke omgeving kan integreren. François Colson benadrukt dan ook dat het de taak is van de architect om gebouwen zo goed mogelijk in hun landelijke of stedelijke omgeving te integreren. De esthetiek mag daarbij nooit uit het oog verloren worden.




Duurzaamheid in ruimte en tijd


Bij alle projecten die onder leiding van François Colson worden uitgewerkt, is, naast esthetiek en integratie met de omgeving, duurzaamheid primordiaal. Een project hoort in de eerste plaats dus milieuvriendelijk te zijn. De invloed ervan op de omgeving moet zo klein en discreet mogelijk gehouden worden. Vanuit deze laatste bezorgdheid wordt aandachtig gestreefd naar het beheersen van de uitgaven voor werking en onderhoud, naar de integratie van passieve technieken (accumulerende muren, zonnewering, groenschermen…) en naar een zo intensief mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen, aardwarmtewisselaars, ventilatiesystemen met warmteterugwinning, geothermie …




Gevelbekleding met respect voor omgeving en oog op de toekomst


De keuze voor zink als gevelbekleding was, omwille van het belang dat de architect hecht aan duurzaamheid, voor de hand liggend. Als materiaal op zich is zink al bijzonder duurzaam. De productie van gewalst zink uit zinkerts vergt veel minder energie dan de productie van materialen als koper, aluminium of roestvrij staal. Op het einde van zijn levensduur is zink ook nog eens voor 100% recycleerbaar. In Europa wordt nu al 90% van het ‘oude’ zink effectief gerecycleerd en hergebruikt in tal van toepassingen.
Naast de uitzonderlijke levensduur van zink is het volkomen waterdicht en niet brandbaar. Na het plaatsen is er geen nabehandeling nodig. In contact met de buitenlucht bouwt zink een natuurlijke beschermende patina op en het materiaal is daarenboven ook nog eens mosafstotend en dus onderhoudsvriendelijk.



Architect François Colson zegt er het volgende over: “Op energetisch vlak biedt het gevelbekledingssysteem niets dan voordelen. In de ruimte tussen de draagstructuur en de gevelpanelen kan isolatie worden aangebracht. Zo blijft de opgewekte warmte ’s winters binnenshuis en tijdens de zomer wordt oververhitting voorkomen.



De beperkte dikte van het vmz-gevelpaneel laat een maximale isolatiedikte toe. Het gevelsysteem in zink is zeer licht. Daardoor blijft de achterconstructie eenvoudig. Bij het project van architect Colson zijn isolatiedikten van acht centimeter Recticel Powerwall toegepast. Dat zorgde voor een zeer goede K-waarde van 0,2348W/m² (R-waarde van 4258 m²K/W).

Deel dit artikel:
Onze partners