BREEAM lijkt meer en meer de standaard te worden als label voor duurzame gebouwen, ook in belgië. Vandaag hoef je trouwens niet meer naar Engeland voor een BREEAM-opeiding. Het Brusselse bedrijf Blue Planet Academy & Consulting is sinds kort het (globaal) eerste erkende BREEAM opleidingscentrum. Zaakvoerder Frank Delattin legt in het kort uit welke de belangrijkste BREEAM-principes zijn.
"BREEAM is een methodologie om de duurzaamheid, de efficiëntie en het comfort van een gebouw te quantificeren doorheen de constructiefase. Het levert een rating op die varieert van bad tot outstanding. Die laatste geeft een garantie op het lage energieverbruik, het hoge comfort, de duurzaamheid van de constructie en de overeenkomst van het opgeleverde gebouw met de initiële plannen.
Waarom is het interessant?
BREEAM zorgt voor een holistische ‘waardering’ van het gebouw; een bepaalde zekerheid dat het een kwaliteitsvol pand is met respect voor de gebruiker, de natuur én de markt waarop het verhandeld wordt. Aangezien het veel meer achtergrondinformatie voorziet dan de typische foto’s, plannen en werfbezoeken, haalt het veel onzekerheden weg voor voor internationale vastgoedhandel en buitenlandse investeerders. Bovendien zorgt het vertrouwen van gebruikers voor een hogere bezettingsgraad en verankering van de huurders.
Waarom is het succesvol?
Vele landen zijn vanuit overheidsinstanties met gebouw- en bouwcertificatie-initiatieven gestart, steeds gekaderd in de lokale klimaat- en constructiestandaarden. De bedoeling was om deze lokale labels ‘top-down’, dus met verplichting vanuit de overheid, op de vastgoedmarkt te ‘forceren’ of verplichten.
BREEAM ontstond anderzijds vanuit BRE Global, een Britse vzw die haar decennia lange onderzoek en ontwikkeling in de bouwsector vertaalde in de vermelde metholodigie om gebouwen te ‘raten’. Gebouwen werden zonder overheidsverplichting van een rating voorzien om de verkoop of verhuur op de vastgoedmarkt een boost te geven. Initieel werden voornamelijk prestigieuze gebouwen geratet, maar de BREEAM-rating groeide door naar de overheidsmarkt en uiteindelijk de gehele tertiaire sector, land na land. Net omdat het geen lokaal initiatief was, konden gebouwen vergeleken worden over grenzen heen. Hun protocol evolueerde om de rating van een zelfde gebouw in verschillende locaties vergelijkbare resultaten te geven. Deze vergelijking, samen met de vraag vanuit de markt – eerder dan een top-down verplichting – heeft de waarde van de BREEAM ratings vanzelf gecreëerd. De Britse overheid heeft recent een minimum BREEAM-ratingverplichting ingevoerd voor overheidsgebouwen. En zo heeft de bottom-up approach finaal de top bereikt.
Waar staan we in België?
De laatste jaren is de interesse voor BREEAM in België gematureerd. Onder andere door de Europese instellingen en investeerders, die in de vastgoedmarkt het BREEAM-label herkennen en vooral, erkennen. Het aantal assessments verdrievoudigde de laatste 5 jaar, en het aantal assessors groeide van een dertigtal in 2010 naar een kleine 200 in 2015. Buiten de assessments worden designteams ondertussen bijgestaan door ‘accredited professionals’, BREEAM AP’s, en een methodologie werd ontwikkeld om ‘in-use’ of gebruikte gebouwen te kunnen raten. Het aantal van dat laatste type assessors wordt verwacht exponentieel te groeien in de komende vijf jaar, voornamelijk in en rond Brussel.
En tenslotte heeft BREEAM het eerste ‘non-UK’ training centrum erkend, hier in Brussel, België. Een teken van hun vertrouwen in het belang en de positie van BREEAM in de Belgische constructiemarkt."
Bron: Frank Delattin (Blue Planet Academy & Consulting).
Wie zich wil bekwamen in BREAAM kan bij Blue Planet terecht voor een opleiding. Klik hier voor het programma van de opleidingen.