Frans paviljoen op de wereldtentoonstelling in Milaan: weelderige gewelven in hout

De 34e universele wereldtentoonstelling in Milaan sloot eind vorig jaar haar deuren. Het centrale thema was ‘Voeding voor de planeet, energie voor het leven’. Het Franse paviljoen plaatste de rijke eetcultuur van de Hexagoon in de kijker via een immense houten dakstructuur waarin de ruime variëteit aan Franse voedingsspecialiteiten gepresenteerd werd.

Na zich geïnformeerd te hebben bij landbouwspecialisten en sociologen meenden de vennoten van XTU architects te kunnen besluiten dat de voedingsidentiteit van Frankrijk voortkomt uit de grote geologische en genetische diversiteit waaruit verschillende landschappen, klimaattypes, gebruiken, culturen en producten gegroeid zijn. En niet te vergeten: de exclusieve gastronomische traditie. Bij wijze van bekrachtiging van het concept van de overdekte markt als smeltkroes van alle soorten etenswaren koos XTU ervoor een archetypisch paviljoen te realiseren, met een groot dak dat een heel aantal vrije ruimtes bevat.

 

Landschapsplafond

Het paviljoen is geïnspireerd op de zeshoekige vorm die tectonische activiteit uit het verleden min of meer aan Frankrijk gegeven heeft. Dit ‘gebouwde landschap’ ontvouwt zich in het interieur van de ‘markt’, aan de onderzijde van het plafond, het enige zichtbare gedeelte wanneer de massa zich door deze 2000 m² grote ruimte perst. Verwrongen door symbolische reliëfs neemt dit ‘landschapsplafond’ een spectaculaire dimensie aan die de rijke variëteit van de verschillende Franse streken op een abstracte manier weerspiegelt.

In tegenstelling tot een klassieke overdekte markt, waar de producten worden uitgestald in kraampjes, schikt het decor van het paviljoen de verschillende artikels in de holtes van de structuur. Het menu in deze weelderige gewelven omvat onder meer regionale specialiteiten, lekkere proevertjes, wetenschappelijk en biotechnologisch onderzoek, agro-ecologie, nieuwe agrovoedingstechnologieën, genetische ontwikkeling, micro-organismen, gunstige bacteriën… De eerste verdieping biedt plaats aan de bureaus en de VIP-ruimtes. Het niveau daarboven is integraal voorbehouden voor een restaurant.

 

Vrije vormen

Het paviljoen bestaat volledig uit hout. Aan de binnenkant is de gelamineerde houtstructuur opgebouwd uit vurenhout, aan de buitenkant uit lariks. Alle elementen – primair en secundair skelet, plafond, vloer, gevels – zijn met elkaar verweven, zodat er één bouwwerk gecreëerd wordt dat tegelijk de huid en het interne volume vormt. De primaire structuur bestaat uit spanten en palen met een onderlinge afstand van 4,5 meter. Om het bouwwerk stevig te maken, is er elke anderhalve meter een secundaire structuur tussengeplaatst, zodat het geheel regelmatige vierkante behuizingen vormt. De originaliteit van het project schuilt in het feit dat dit loodrecht stramien doorbroken wordt door onregelmatige, zogenaamde ‘vrije’ vormen die een indrukwekkend gewelfeffect doen ontstaan. Met deze complexe geometrie illustreert het volledig gebogen skelet van het Franse paviljoen het vermogen van hout om onconventionele organische lijnen met elkaar te verenigen. Naast zijn opmerkelijke vormgeving benadrukt deze kruinlaag de Franse innovaties inzake houtarchitectuur met onzichtbare bevestigingssystemen (patent Résix®). Geheel in lijn met het low-techconcept is het Franse paviljoen bovendien volledig de- en remonteerbaar.

Deel dit artikel:
Onze partners