Twee keer per jaar pakt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent uit met een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling in de Kluizenzaal van hun kantoren in Gent. Dit najaar is Fréderic Louis, architect en bezieler van Gentcement, de curator van een tentoonstelling rond de Rabottorens.
Het bouwen van de drie sociale woontorens in de Rabotwijk leek in de jaren 70 de ideale oplossing om goedkope huisvesting aan te bieden aan veel gezinnen. Het was vernieuwend en oplossingsgericht. In de loop van de jaren veranderde echter de aanpak van sociale huisvesting. Ook de infrastructuur van de torens raakte sterk verouderd en afgeleefd. De bewoners die in de torens vertoefden werden steeds diverser en er ontstonden meer samenlevinsgproblemen en sociale overlast. In 2009 werd uiteindelijk besloten om de drie Rabottorens te slopen en te vervangen door verschillende nieuwe appartementsgebouwen, naar het ontwerp van het Antwerpse POLO Architects. Door deze vervangingsbouw krijgt de Rabotwijk een nieuwe kans.
Boeiende zoektocht
De expo brengt een overzicht van het verleden, het heden en de toekomst van de site aan de hand van historische beelden, sprekende artefacten en overzichtelijke maquettes. Voorafgaand deze tentoonstelling begon de curator Fréderic Louis een boeiende zoektocht door de vele dossiers van het Gentse Stadsarchief in de Zwarte Doos. Door gesprekken met onder andere de wijkmonitor van WoninGent en de architecten van het nieuwbouwproject, werden veel interessante objecten en weetjes verkregen. Samen met interieurarchitecte Sarah De Pauw werd deze informatie uiteindelijk uitgewerkt tot één overzichtelijke tentoonstelling over de volledige geschiedenis, de huidige problematiek en de toekomst van de site.
Praktisch
De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezoeken in de Kluizenzaal van de Bank van de Arbeid (Voldersstraat 1, 9000 Gent). Dat kan tijdens de kantooruren, van maandag tot vrijdag van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30 uur, en op zaterdag tussen 11u en 18u. De tentoonstelling loopt nog tot 31 maart 2016.