ACO focust al een tijdje niet meer enkel op functionaliteit met zijn producten. Daarnaast zullen de steden van de toekomst niet alleen architectuur en technologie combineren, maar ook aantrekkelijk en leefbaar moeten zijn. ACO ontwikkelde hiervoor speciaal het Freestyle-gamma. Deze maatwerkroosters geven steden de kans om hun eigen identiteit te vertegenwoordigen, met architecturale parels die vervaardigd zijn uit milieuvriendelijke materialen.
Het Freestyle-gamma bestaat ondertussen al vijftien jaar. De roosters, op maat, worden voornamelijk gebruikt voor lijnafwatering in steden en gemeenten. De traditionele lijnafwatering met de klassieke roosters kent iedereen ondertussen. Maar soms zoeken projectontwikkelaars en architecten naar esthetische producten.
Hiervoor ontwikkelde ACO het esthetische gamma Freestyle. Dit gamma geeft eindgebruikers en architecten de mogelijkheid om zelf hun roosters te gaan ontwerpen.
De gietijzeren roosters bieden diverse ontwerpmogelijkheden waaronder voetgangerszones of promenades. Ook lokale thema’s, evenementen of bijzondere kenmerken van de stad kunnen tot uiting komen in het ontwerp van de Freestyle-roosters. Daarnaast kan het materiaal een coating krijgen waardoor het bestand is tegen roest.
Binnen het Freestyle-gamma heb je keuze uit drie verschillende mogelijkheden: op maat, beschikbare ontwerpen en uit voorraad leverbaar.
De roosters van ACO werden ondertussen al binnen enkele projecten in Brussel toegepast. Zo kan je de roosters tegenkomen op de centrale lanen. De uitdaging van dit project was om de negentiende-eeuwse typologie van de boulevard toch een eigentijds en robuust stedelijk karakter te geven, die toch aan de uiteenlopende eisen voldeed. SumProject+SumResearch zorgde voor een nieuwe structuur van de boulevards waarbij ze symmetrisch verdeeld werden in verschillende secties met een centrale doorgang voor mensen met haast, geflankeerd door plekken om te zitten en elkaar te ontmoeten, met zitjes, terrassen of groen en aangrenzende ruimte.
De architect schakelde de hulp van ACO in om Freestyle-roosters op maat te voorzien. Op basis van een schets werkte het bedrijf roosters met een uitzicht van gecraqueleerde aarde uit.
Een tweede project waaraan ACO meewerkte is de voetgangerszone in Elsene. De bouwheer en architect wouden geen niveauverschillen aan weerszijden van de straat waardoor de centrale verkeersas visueel gemarkeerd werd via de plaatsing van doorlopende kanalen. Deze goten kregen een dubbele functie: ze voeren overtollig regenwater af en hebben een visueel-esthetische dimensie en signaalfunctie (voor slechtzienden).
Ook hier koos de architect voor het Freestyle-gamma van ACO, waarvan de gietijzeren roosters volledig op maat gemaakt werden. In dit geval personaliseerde ACO de roosters met een design dat het beeld van houten planken oproept en dat zo het middeleeuws transport van hout tussen Brussel en de omringende dorpen in herinnering brengt.