Fundi: nieuw betonblok voor brede spouwmuren

De tijd dat een spouwmuur nooit breder is dan 30 cm is voorbij. Betonfabrikant Douterloigne speelde op deze tendens in en ontwikkelde met de Fundi een blok dat een woning terug voor 100% op zijn fundering plaatst.

De tijd dat een spouwmuur nooit breder is dan 30 cm is voorbij. Door de steeds dikkere isolatielagen en de opkomst van passiefbouw, wordt een spouwmuur van 35 cm stilaan de regel in plaats van de uitzondering. Betonfabrikant Douterloigne speelde op deze tendens in en ontwikkelde met de Fundi een blok dat een woning terug voor 100% op zijn fundering plaatst.



Omdat spouwmuren nu vaak 35 cm in plaats van 30 cm breed zijn moet ook het ondergronds metselwerk aangepast worden om er voor te zorgen dat de spouwmuur in zijn geheel gedragen wordt door de funderingsblokken. Dit gegevens vormde voor Douterloigne het uitgangspunt bij de ontwikkeling van een nieuw blok dat de naam Fundi 3514 meekreeg en intussen al gepatenteerd werd. 3514 verwijst naar de specifieke afmetingen van 35cm x 14cm x 14cm. Het blok is hiermee ideaal om dwars te metselen en met zijn gering gewicht van 13,3 kg/st. is hij volgens de fabrikant ook voor de aannemer aangenaam te vermetselen. Door de bovenste laag als halfsteensverband te metselen kan de isolatie volledig doorlopen tot onder de vloerplaat, zonder onderbreking of verspringing van de isolatielaag.
 


   

Voorbeelden hiervan vind je terug op de website van Douterloigne.



 

Deel dit artikel:
Onze partners