Futurfantastic: een totaalbeeld

Met Futurfantastic bewezen initiatiefnemers Saint-Gobain Glass, Gyproc, Isover en Weber samen met architecten- en studiebureau denc!studio dat (ver)bouwen tot bijna-nulenergie nu al mogelijk is. De renovatie van een modale woning in Antwerpen was het bewijs voor zowel professionals als particulieren dat een zeer energiezuinige en comfortabele woning voor iedereen verwezenlijkbaar is. Ook voor eigenaars van bestaande woningen.

De uitdaging

Nieuwbouwgrond wordt steeds schaarser en duurder en dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen beginnen te renoveren. Ook de overheid stimuleert een energiezuinige aanpak door middel van premies voor energiezuinige ingrepen. Daarom kozen de Saint-Gobain groep en denc!studio ervoor een modale woning in Antwerpen op een kostenbewuste manier te renoveren tot een bijna-nulenergiewoning. De uitdaging hierbij was de woning zo goed te isoleren dat het energieverbruik voor verwarming gereduceerd kon worden tot 53kW/m² per jaar en dat verbruik opwekken met een warmtepomp gekoppeld aan pv-panelen. Dat zou ervoor zorgen dat de energierekening gemiddeld slechts zestig euro per maand zou bedragen.

De uitkomst

Het totaalbeeld na afronding van de werken bewijst dat de Saint-Gobain groep in zijn opzet geslaagd is. De woning heeft een berekende energiescore van 58kWh/m² per jaar, een E-peil dat gedaald is van 546 naar 23 en en K-peil dat van 285 naar 33 ging. Verder verbeterde de luchtgeluidsisolatie van de futurfantasticwoning met ongeveer 10dB, de contactgeluidsisolatie tussen de zolder en de onderliggende kamers met 24dB en de gevelisolatie met ongeveer 5dB.

Isolatie

De Antwerpse woning onderging een heel aantal veranderingen tijdens haar transformatie tot bijna-nulenergiewoning. In het dak werd dertig centimeter glaswol aangebracht, waarvan  zes centimeter isolatie tussen de kepers en vierentwintig centimeter isolatie gespiest op ophangstangen. De stangen traden bovendien op als dragers van het vochtregulerende lucht- en dampscherm dat luchtdicht geplaatst werd met kleefband en dichtingmastiek. Het resultaat is een dak met een U-waarde van 0,12W/m²K. Ook de buitenmuren werden zowel in de spouw als aan de binnenkant geïsoleerd. In de spouw werden glaswolvlokken ingeblazen, waardoor de muren twee tot drie keer minder warmte verliezen. Isolatie van de buitenmuren gebeurde met een voorzetwandsysteem. Voor de schrijnwerkerij viel de keuze op het CS-86 HI-PROFIEL van Reynaerts, een aluminium raamprofiel met multikamerstrippen dat superisolerend is.

Beglazing

Voor de beglazing hield men rekening met de oriëntatie van de woning, de mate waarin het glas de warmte van de zon doorlaat, de thermische isolatie van het glas en de prijs in functie van de energetische prestatie. Zo zorgden de Saint-Gobain groep en denc!studio ervoor dat de woning maximaal gebruik maakte van passieve zonnewarmtewinsten en veel daglicht binnenkreeg.

Verdere renovatiewerken

Veneco's ventilatiegroep met warmteterugwinning herleidt het energieverlies tot een minimum. Het zorgt bovendien voor een continue luchtverversing. Verder is de benedenverdieping van de woning bedekt met een slijtvaste en naadloze giervloer van Weber. Deze is overal even sterk, vlak en snel en arbeidsvriendelijk te plaatsen. Voor de futurfantastic woning kozen de ontwerpers voor een Altherma- warmtepompsysteem van Daikin en verfsystemen van Sigma. Om de resultaten van de monitoringsystemen in het huis zo representatief mogelijk te maken, krijgt het huis aan de Schoonselhoflei nu ook daadwerkelijk een eigenaar.

Futurfantastic.be

Om particulieren en professionals verder te helpen met hun eigen renovatieprojecten tot bijna-nulenergie, is er de website www.futurfantastic.be. Op de website staan onder de button 'Jouw renovatie' bijna alle maatregelen opgelijst om het energieverbruik van bestaande woningen te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat te verbeteren. Bezoekers vinden er uitleg over wat de overheid adviseert voor bepaalde situaties, oplossingen om aan die richtlijnen te voldoen, informatie over premies en steunmaatregelen waarop je beroep kan doen en informatie over verdelers en plaatsers. Verder wordt alles geïllustreerd aan de hand van de verbouwing van de futurfantasticwoning van het fictief koppel Jan en Marie.

Deel dit artikel:
Onze partners