Het Westerkwartier in Oostende heeft er een nieuw gebouw bij: Harlekijn, een nieuwbouw met negen appartementen ingericht volgens het principe van levenslang wonen. FVWW architecten werd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Oostende Haard aangesteld via de procedure ‘Oproep Winvorm’. ‘Harlekijn is de voorbode van de wijk, duidelijk nieuw en anders maar toch coherent en complementair’, aldus Gilles Vanneste van FVWW architecten.
“Het project Harlekijn vormt een van de toegangspoorten tot het Westerkwartier, een wijk in volle evolutie en bloei. Het sociale woningaanbod krijgt een enorme upgrade. Er is een sterke focus op energiebewustzijn en duurzaamheid. Kwaliteitsvol én energiezuinig wonen is belangrijk voor de gezondheid en de portefeuille van de bewoners. Naast de enorme inspanningen in sociale huisvesting is er ook een dynamiek in de wijk waarbij jonge gezinnen woningen kopen en renoveren. De mix zorgt er voor dat de wijk opleeft. Projecten als de Harlekijn maar binnenkort ook Windroos, Windkracht en De Getijden zijn motors voor vernieuwing”, aldus een tevreden burgemeester Bart Tommelein.
Negen appartementen
Het voormalige gebouw in de Goedheidstraat dateerde uit 1967, had een lage locuswaarde en bestond uit zes appartementen en een handelspand met woonst. Het was een ankerpunt voor de sociale woonwijk in het Westerkwartier. Het gebouw voldeed echter zowel qua oppervlakte als qua kwaliteit niet meer aan de woonnormen. De Oostendse Haard kreeg de toelating om het te slopen en realiseerde er een bijna-energieneutrale nieuwbouw. Het nieuwe geheel telt negen woningen volgens het principe ‘levenslang wonen’: vier appartementen met twee slaapkamers en vijf appartementen met één slaapkamer.
Het woonproject Harlekijn is ontwikkeld met het idee om het in de toekomst nog te kunnen uitbreiden naar de naastgelegen percelen. “De nodige openingen zitten al klaar in de trappenhal van het nieuwe appartementsgebouw. De gevelafwerking van de wachtgevel kan eenvoudig gedemonteerd worden. De Oostendse Haard kocht onlangs Het café in de Nieuwpoortsesteenweg naast de nieuwbouw aan. De ontwikkeling van dit extra woonproject wordt voorbereid volgens dezelfde visie.”, bevestigt voorzitter Quinten Goekint.
Knipoog naar het verleden
Het gebouw is een ontwerp van de FVWW architecten uit Antwerpen. Zij werden via de procedure 'Oproep Winvorm' aangesteld. 'Het gebouw is getrapt opgevat: in de Goedheidstraat vier bouwlagen en dit vertrapt naar zes bouwlagen in de Nieuwpoortsesteenweg. Op die manier komt er ruimte voor een gedeeld dakterras gericht op het Westerkwartier. Het terras is dus voor alle bewoners van Harlekijn, als ontmoetingsplaats. Op de muur aan het terras hangt het neon-sculptuur 'both slept longer than intended' van beeldend kunstenaar Dennis Tyfus', vertelt Gilles Vanneste, architect FVWW architecten.
Het zicht vanop het terras is fenomenaal, maar ook van in de appartementen is er een mooi zicht. En hoe hoger hoe diverser, met zelfs een blik op de zee. De gebruikte materialen, kleuren en details voelen vertrouwd aan in het Westerkwartier en worden aangevuld met nieuwe elementen.
'Het wit metselwerk met helmgrasgroene plinten, lijsten en kronen is opvallend. Deze kleuren in de gevel komen in de wijk ook terug. Tegelijk ziet men ook een keuze voor zwart en wit, in de ramen. En er springt ook rood in het oog: in de voordeur, naar de fietsenberging, de balustrade, ... tot zelfs aan de deurknoppen van de keukenkasten. Het gebouw krijgt hierdoor een eigen identiteit met een huiselijke uitstraling. Het is de voorbode van de wijk, duidelijk nieuw en anders maar toch coherent en complementair', aldus de architect.
Energiebewust en zuinig
Het nieuwe gebouw Harlekijn is een ‘BEN-gebouw’. Harlekijn richt zich zelfs op E-peil 20 door in te zetten op verwarming door middel van energiepalen, een centrale stookplaats, warmtewisselaars en vloerverwarming; passieve koeling d.m.v. geothermie, zonnecollectoren met collectief buffervat voor warm water; een ventilatiesysteem D met aandacht ook voor warmterecuperatie en regenwaterrecuperatie voor de toiletspoeling en dienstkraan op het collectief terras.