De als monument beschermde Sint-Jan Evangelistkerk in Borgerhout krijgt een herbestemming en wordt omgebouwd tot een innovatieve en bruisende ondernemersplek vol creativiteit. Het consortium tussen architectenbureau FVWW en Origin Architecture & Engineering werd door middel van een wedstrijd gekozen om het ontwerp te maken. Gangmaker van project Peperbus is UNIZO Provincie Antwerpen, gesteund door Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Ook UNIZO Provincie Antwerpen zelf zal zich huisvesten op de vernieuwde locatie.
Het concept van het Antwerpse bureau FVWW en restauratiespecialist Origin uit Brussel komt volgens de jury het best overeen met het DNA van ondernemersorganisatie UNIZO en de uitgangspunten van het project. Na de eerdere preselectie uit 20 kandidaturen haalde de combinatie van FVWW en Origin het van twee andere teams in.
“Deze architecten wisten ons te overtuigen omdat ze zich ook focussen op de exploiteerbaarheid van het gebouw in zijn nieuwe gedaante. Daardoor zorgen ze ervoor dat het zichzelf kan financieren en ze slagen er bovendien in het evenwicht te bewaren tussen de belangen van de investeerders en de verzuchtingen van de buurtbewoners”, stelt Sofi Van Ussel, die als directeur van UNIZO Provincie Antwerpen deel uitmaakt van de jury. Er vonden bovendien al overlegmomenten met de buurtbewoners plaats en die dialoog zal ook worden verdergezet.
Middenschip
Het winnende team tovert het middenschip van de kerk om tot de meest publieke ruimte, geflankeerd door afsluitbare coworking-plekken, conceptstores en workshopruimtes. Als blikvanger wordt in het koor de verticaal vormgegeven districtsbibliotheek ingericht. De UNIZO-kantoren worden georganiseerd in de galerijen op de verdieping van de zijbeuken, die op hun beurt verbonden worden met een transparant volume. Er wordt ook in beperkte mate horeca voorzien die ook buiten de openingsuren van het gebouw beschikbaar zal zijn.
“De architecten, die uiteraard zelf ondernemers zijn, hebben het DNA van UNIZO goed begrepen en hebben daar in hun concept maximaal rekening mee gehouden”, vertelt Van Ussel. “Ze hebben uitstekend begrepen dat UNIZO de bedoeling heeft er een bedrijvige kern van te maken die sterk bijdraagt tot de buurt.” Het wedstrijdconcept zal in afstemming met de verschillende stakeholders worden verfijnd tijdens de verdere onderzoeksperiode.
Focus op herbestemming
UNIZO Provincie Antwerpen is voor de realisatie van dit project een samenwerking aangegaan met de Vlaamse Erfgoedkluis, een investeringsfonds in beheer van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) met een specifieke focus op herbestemming en valorisatie van onroerend erfgoed.