GAB-Maison valt op door soberheid dankzij Limeparts

Onlangs verklaarde kledingverdeler GAB zijn nieuwe hoofdkantoor in Ternat voor geopend, een project waarvoor de architecten Filip Tack en Joep Debie voor de gelegenheid samen tekenden. De strakke, rastervormige gevelbekleding waarvan Limeparts zowel de productie als de montage aanleverde, zette de gedachtegang van het architecturale duo succesvol om in de realiteit.

Love it or hate it

Van veraf lijkt het GAB-hoofdkantoor wel op één van die huisjes waarmee gewiekste familieleden tijdens een potje Monopolie dikke dollars verdienen. Wie het gebouw echter van naderbij bekijkt, kan er ook een kritische, eigentijdse interpretatie van de klassieke Vlaamse fermette in zien. Dat deze tweede interpretatie niet altijd door iedereen begrepen wordt, bewijzen de verschillende reacties die de kledingdistributeur al kreeg op zijn nieuwe kantoor. Johan Mertens, facility manager bij GAB, getuigt: “Het is een soort love-it-or-hate-it-verhaal, sommige mensen vinden er niets aan, anderen zijn heel erg lovend.” Het zou niet de eerste keer zijn dat een postmoderne visie op iets dat ons allen zo bekend is, in dit geval de typische Vlaamse villa, door sommigen niet gesmaakt wordt. “Maar gelukkig is dat maar een kleine minderheid. Ik zou zeggen dat toch wel negen op de tien reacties positief zijn,” aldus Mertens.

 

Opvallend door soberheid

Dat het GAB Maison van Joep Debie en Filip Tack Design Office mensen aan het denken zet, is in ieder geval zeker. Het ontwerp is opvallend, maar tegelijkertijd ook sober. De combinatie van die twee elementen, namelijk een strakke en eenvoudige vormgeving die toch in het oog springt, daar heeft Limeparts zijn specialiteit van gemaakt. De fabrikant produceerde en monteerde de wit gelakte aluminium gevelcassettes volgens de specificaties van de architecten . Limeparts is een volledig geïntegreerd bedrijf en staat zélf in voor het volledige proces van verkoop, over engineering en productie tot de montage. De combinatie van al deze technische aspecten van het gevelsysteem onder het motto ‘Meedenken met de klant’ kunnen worden ondergebracht bij één toeleverancier, hetgeen de realisatie van een project als GAB Maison iets gemakkelijker maakte. Bovendien werd van de optie gebruik gemaakt om het gebouw extra te isoleren achter de gevelbekleding, een ingreep die de energiefactuur van het kantoor maximaal drukt én een expertise die ook Limeparts eigen is.

 

Col retourné

Wie het gebouw binnengaat, zal merken dat je het interieur en de buitenkant niet los van elkaar kan zien. De architecten wilden namelijk de belijning die zich aan de binnenkant bevindt ook doortrekken naar de buitenkant, om het effect te bereiken van een binnenstebuiten aangetrokken kledingstuk. Aangezien GAB zich specialiseert in mode en kleding, paste dit concept perfect bij de geest van de opdrachtgever. “Dit idee, samen met de mogelijkheid om zowel de gevel als het dak met hetzelfde materiaal de bekleden, heeft ons doen kiezen voor Limeparts’ cassettegevels,” aldus Filip Tack, één van de twee architecten. “Ook de voor Limeparts typische achteruitliggende ramen pasten perfect bij het idee van het interieur dat een negatief is van de buitenkant.” Deze ingesneden ramen, samen met de onzichtbare, geïntegreerde waterafvoer van Limeparts, zorgen er ook voor dat het water achter de cassettegevels wordt afgevoerd, waardoor de gevels amper vervuild raken. Daarvan getuigt ook Johan Mertens van GAB: “Sinds de opening van het gebouw moesten we de gevel nog geen enkele keer schoonmaken.”

 

Ondersteuning van conceptuele fase tot oplevering

Het archetypische gebouw mag er dan wel eenvoudig uitzien, maar vanaf het gieten van de eerste betonnen kolom, moest de bouwploeg rekening houden met de finale uitlijning. Dit was volgens Tack dan ook één van de grootste uitdagingen bij dit project: “Als je zo’n project wilt neerzetten, moet je vanaf dag één al weten wat het eindresultaat zal zijn. Gelukkig heeft Limeparts ons bij elke stap in het ontwerp- en bouwproces erg goed kunnen ondersteunen, zo ook bijvoorbeeld bij het zoeken naar oplossingen voor de isolatie tussen de muren en de gevelcassettes.” Zelfs de kleinste details, zoals de perforaties van de zonneweringen in huisjesmotief, voldoen aan de persoonlijke specificaties van de architecten. De gevelcassettes geven het gebouw daardoor een erg unieke toets, of men er nu een monopoliehuisje, een eigentijds benaderde fermette of een binnenstebuiten gedraaid kledingstuk in ziet.

 

Dit artikel verscheen ook op de website van Limeparts.

Bron: Limeparts
Deel dit artikel:
Onze partners