GATE 15 van BOB 361 wint Belgische Prijs voor Architectuur 2015

Zopas werd voor de 11de maal de Belgische Prijs voor Architectuur toegekend door FAB. Het winnend project is GATE 15, een huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten in Antwerpen van BOB361 architects. De officiële uitreiking vond plaats in het gloednieuwe Art & Design Atomium Museum (ADAM) in Brussel. 

Ontwerpers konden deelnemen met realisaties in vier categorieën: kleine interventies (waaronder eengezinswoningen), groepswoningbouw of meergezinswoningen, en niet-residentiële gebouwen voor publiek gebruik en voor privaat gebruik.  De categorielaureaat met de grootste voorbeeldfunctie ontving de Belgische Prijs voor Architectuur 2015.

 

400 inzendingen

Ondanks het beperken van het aantal inzendingen per ontwerpbureau, kon de organisatie bijna 400 inzendingen noteren. Op 27 juni verwees de selectiejury, bestaande uit Bernard Wittewrongel (KUL), Christophe Van Gerrewey, Erik Wieërs (Collectief Noord), Tine Van Herck (PTArchitecten), Vincent Pierret (Ledroit-Pierret-Polet), François Xavier Martiat (Martiat-Durnez architectes)  94 realisaties door naar de eindjury.

Op 7 oktober kwam de eindjury in het Architects' House in Brussel bijeen  om uit de geselecteerde inzendingen de nominaties te kiezen.  Deze jury was samengesteld uit de buitenlandse architecten Lone Wiggers (C.F. Moller, DK), Ricardo Bak Gordon (PT) en Stephen Bates Sergisonbates Architects (UK), bijgestaan door drie juryleden van de selectiejury.  In totaal werden er achttien genomineerd over de vier wedstrijdcategorieën.

 

En de winnaars zijn...

Uit de genomineerden van iedere categorie werden uiteindelijk volgende categorielaureaten verkozen. 

 

Categorie 1: Eengezinswoningen en kleine interventies: Faculteitsbibliotheek,  Universiteit Gent arch. OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Jurycommentaar: "In deze nieuwe categorie koos de jury resoluut voor de faculteitsbibliotheek van Office Kersten Geers David Van Severen. Het project formuleert een gevoelig en intelligent antwoord op een complex programma, gebaseerd op één enkel idee. Het is een verfijnde en slimme ingreep in een bestaand gebouw, die sfeer en moderniteit aan het oorspronkelijke karakter toevoegt, zonder de continuïteit binnen het architecturale geheel aan te tasten."

Vermeldingen:

 

Categorie 2: Groepswoningbouw en meergezinswoningen: Drie passiefwoningen, BorgerhoutONO architectuur

Jurycommentaar: "Zijn het twee oude rijwoningen die gerenoveerd werden? Nee, het is een gloednieuw gebouw van ONO in Borgerhout waarin drie woningen op ingenieuze manier in elkaar werden gepuzzeld. De hogergeplaatste keukenramen brengen ’s avonds leven in de straat zonder directe inkijk. Ondanks plaatsverlies door drie aparte trappartijen (in plaats van één gemeenschappelijke), is de jury duidelijk: dit (on)gewone project haalt het hoogste aantal punten, en na een pittige discussie ook het grootste aantal stemmen."

 

Categorie 3: Niet-residentieel, publiek gebruik:'GATE 15' huisvestings- en ontmoetingsinfrastructuur voor studenten, Antwerpen – architecten BOB361

Jurycommentaar: "Door het sterke aanbod stond de jury voor een moeilijke keuze bij de selectie van de hoofdwinnaar. Toch koos ze unaniem voor ‘Gate 15’ , een project in Antwerpen van Bob361. De jury heeft in eerste instantie grote waardering voor de manier waarop het relatief bescheiden project een belangrijke bijdrage levert aan de publieke ruimte. Door een voorplein creëert het project een ademruimte in dit oude deel van de Antwerpse binnenstad dat door de bouw van grote universiteitsaula’s benauwd aanvoelde. Daarnaast looft de jury de zorgvuldige compositie en detaillering die een band legt tussen de restauratie van een oud pand en nieuwe bouwdelen. ‘Gate 15’ is daarmee een voorbeeld van de manier waarop architectuur kan bijdragen tot het stedelijk weefsel."

Vermelding

 

Categorie 4: Niet-residentieel, privaat gebruik; Hoofdkantoor IOK, Geel - arch. HUB

Jurycommentaar: "In de categorie ‘niet-residentieel privé’ waren ‘Famous’ van architecten de vylder vinck taillieu en het kantoorgebouw van HUB sterke concurrenten, maar het laatste kaapte uiteindelijk de prijs weg. De jury vond het ‘misschien een beetje Duits, maar zonder omwegen’ en waardeerde zijn compactheid, het repetitieve van zijn houten gevel en het feit dat de vorm in zijn omgeving absoluut ter zake is. "

 

Kwalitatieve realisaties bekronen

De Belgische Prijs voor Architectuur is een tweejaarlijks initiatief om recente architectuurrealisaties van hoge kwaliteit te bekronen. Recente realisaties van Belgische architecten in binnen- en buitenland en van buitenlandse architecten in België komen in aanmerking. Deze prestigieuze prijs wordt sinds 2000 georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB), samen met A+ Architecture in Belgium. 

Deel dit artikel:
Onze partners