Op 11 maart 2016 nam imec een gloednieuwe cleanroom in gebruik. In het meer dan 4000 m² grote hightechlab aan de rand van universiteitsstad Leuven voert het onderzoek naar de toekomstige generaties chiptechnologieën. Niet enkel de activiteiten binneninzijn bijzonder. Ook de zilverkleurige gevel, een aaneenschakeling van 3D-cassettes die samen een golvend effect creëren, is zeker niet alledaags.
Een vooruitstrevende onderneming als imec, het belangrijkste onafhankelijke nano-electronicaonderzoekscentrum ter wereld, verdient een hoofdkwartier met de nodige allure. De rijzige imec-toren, een nieuwkomer aan de Leuvense skyline, vervult deze functie metverve. Maar er is meer. Ook de fraaie aanpalende cleanroom, een uitbreiding op de bestaande 300mm-cleanroom, vloeide voort uit een bijzonder staaltje architecturale creativiteit – met de markante zilverkleurige gevel als meest opvallende exponent.
Diffuus reflecterend
Het gevelontwerp van de nieuwe cleanroom is van de hand van Stéphane Beel Architects. Gezien de geavanceerde wetenschappelijke handelingen in de gesofisticeerde labo-omgeving is het complex omgeven door een gesloten structuur met binnenspouwbladen uit gewapend beton. Dit hermetische karakter zet zich ook door in de uniforme gevelbekleding, die het licht schimmig reflecteert en zo een waas van mysterie creëert. De architecten lieten zich hiervoor inspireren door het spraakmakende gevelconcept van het Louvre in Lens. Daar doen de reflecterende aluminium gevelplaten de grens tussen binnen en buiten vervagen in combinatie met de vele grote glaspartijen. In de nieuwe cleanroom van imec is het aantal gevelopeningen echter beperkt tot een absoluut minimum. "De façades zijn quasi integraal uitgerust met ALUCOBOND Pure-cassettes met een diffuus reflecterend oppervlak", vertelt Luc Ameys van 3A Composites, de internationale onderneming die aan de basis ligt van de ontwikkeling van het ALUCOBOND-concept. "Het was expliciet de bedoeling om het licht te weerkaatsen zonder een afgetekend spiegeleffect te creëren."
Het 3D-design van de gevelcassettes resulteert in een façade met een levendige impressie.
3D-cassettes
Wie de cleanroom passeert, zal opmerken dat de gevel allerminst vlak is. Het 3D-design van de gevelcassettes resulteert in een levendige impressie. Een van de voornaamste troeven van de ALUCOBOND-cassettes is dat ze zich bijzonder makkelijk laten verwerken. "Door ze te vervormen tot 3D-elementen ontstond er een gevelvlak met een subtiel reliëf", legt Luc Ameys uit. "De primaire structuur was een verticale wand met een rechthoekig grid. Via de integratie van schuine lijnen zijn er drie vlakken gevormd, die op zich niet correspondeerden met het grid van de cassettes. Dit impliceerde dat bepaalde cassettes op een specifieke manier geplooid moesten worden om deel uit te kunnen maken van twee vlakken – of alleszins toch die indruk te geven. Het zijn die plooiing en die de gevel een bijzondere dynamiek verlenen."
Primeur voor België
In totaal zijn er meer dan 6.000 m² ALUCOBOND Pure-elementen geïnstalleerd op de gevels van de nieuwe cleanroom. Het aparte oppervlakteaspect – het resultaat van een nauwe samenwerking met gevelbouwer Sign & Facade – is een primeur voor België. Het typeert de verregaande ambities van 3A Composites, dat zich profileert als een voorloper op het vlak van 3D-gevelbekleding. "Voor ons land is dit een belangrijke referentie, maar in het buitenland hebben we al heel wat 3D-projecten op ons palmares staan die een stuk complexer zijn", geeft Luc Ameys aan. "Zeker in vergelijking met andere huzarenstukjes als het BAUHAUS op de Kurfürstendamm in Berlijn (ALUCOBOND Plus Brillantmetallic) of het Keystone Office in Praag (ALUCOBOND® A2 Anodized Look CO/EV1) is de nieuwe cleanroom van imec op zich niet bijzonder. Wat uiteraard niet wegneemt dat het resultaat er zeker mag zijn."