Steeds meer bedrijven en particulieren lonken naar een gebouwbeheersysteem. Met een geïntegreerd systeem zal men immers meer besparingen kunnen realiseren dan met losstaande. Voor wie dit graag volgens de open standaard BACnet doet, komt Beckhoff Automation met goed nieuws. Dankzij de BACnet MS/TP interface kunnen nu tot maximaal 64 veldapparaten per communicatielijn direct als subsysteem, zonder extra gateways of routers, worden aangestuurd en bewaakt. Natuurlijk kunnen er meerdere communicatielijnen door een sturing verwerkt worden. De Duitse automatiseringsspecialist tekent hiermee voor een grote sprong voorwaarts.
Zowel bedrijven als particulieren gaan alsmaar verder in het automatiseren van hun gebouw. Dan vallen er veel voordelen te rapen met een gecombineerde aansturing. Philip Neyens, support/service engineer bij Beckhoff Automation, stipt ze aan: “Uiteraard zal het in je energiefactuur al een flinke slok op de borrel schelen door verlichting en verwarming automatisch te laten doven vanaf een bepaald tijdstip. Maar als je hier nog een stapje verder in gaat, bijvoorbeeld door deze systemen te koppelen aan het alarm of aan bewegingssensoren, dan wordt het plotsklaps nog een heel stuk interessanter. Dan wordt er enkel energie verbruikt als er iemand daadwerkelijk aanwezig is in het gebouw. En je kan dit dan nog voor elke ruimte apart gaan regelen.”
Een belangrijke voorwaarde in een geïntegreerd systeem is een naadloze communicatie tussen de verschillende apparaten. Een open standaard is de manier bij uitstek om dat te realiseren. “Niet alleen vereenvoudigt het de installatie aanzienlijk, het is ook makkelijker om bij troubleshooting te achterhalen waar het probleem zit. Een component die niet volgens een standaard communiceert of maar beperkte communicatiemogelijkheden heeft, kan dan een beperkende factor zijn.”
Tot 64 apparaten
Een van de voornaamste standaarden in gebouwautomatisering is BACnet. Beckhoff beschikt over een omvangrijk productportfolio voor dergelijke toepassingen. Naast BACnet/IP ondersteunt de Duitse specialist met de EtherCAT aansluiting EL6861 nu ook BACnet MS/TP (master slave/token passing). Via de seriële interface kunnen BACnet-compatibele veldapparaten zoals pompen, aandrijvingen, frequentieomvormers … nu direct als subsysteem zonder extra gateways of routers worden aangestuurd en bewaakt.
Er kunnen nu maximaal 64 apparaten met RS485 low-power transceivers worden aangesloten. Dat is een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van bestaande technologieën. Door het parallelle gebruik van meerdere aansluitingen is het aantal ondersteunde MS/TP-kanalen bovendien schaalbaar. “Met deze oplossing kunnen alle losstaande componenten in feite rechtstreeks met elkaar communiceren. Dat betekent concreet dat die verwarmings- en verlichtingsinstallaties die we wilden koppelen aan een bewegingssensor niet elk over een eigen bewegingssensor hoeven te beschikken. Voor installateurs betekent dat een gevoelige besparing op tijd en complexiteit in de bekabeling.”
Eenvoudige configuratie
Door de inzet van de éénkanaals BACnet MS/TP-interface worden de engineeringkosten bovendien aanzienlijk verlaagd. Dat komt omdat de configuratie centraal kan gebeuren in de TwinCAT System Manager. In combinatie met het in de automatiseringssoftware TwinCAT geïntegreerde BACnet MS/TP-stuurprogramma implementeert de aansluiting het BACnet-protocol conform revisie 12. De aansluiting kan ook lokaal via routing in het BACnet/IP-netwerk worden toegepast, waarbij een Beckhoff-sturing de vertaalslag gaat maken tussen BACnet/IP en MS/TP.
“De programmering van een gebouwbeheersysteem kan eigenlijk een stuk eenvoudiger verlopen, omdat de voeding en de data door één kabel werken. Met andere woorden, één lus van kabels zal volstaan om het gebouw volledig te gaan automatiseren.” Daarbij werd ook gedacht aan voldoende bescherming van deze signalen. De RS485-interface garandeert een hoge weerstand tegen storingen door de galvanisch gescheiden signalen.
Vanuit de E-busvoeding levert de aansluiting 1 x 5 V DC bij 20 mA (galvanisch gescheiden, bestand tegen kortsluiting) voor het gebruik van voorspanningsweerstanden.