Gedateerd gebouw van Odisee krijgt jeugdige uitstraling

Vandaag wordt de schoolkeuze van studenten mee bepaald door het kader waarin de opleidingen zullen doorgaan. Het is hierop dat ODISEE wenste te anticiperen met het project ‘It’s all about the ceiling’. VIVA Architecture renoveerde daarvoor de bestaande catering- en cafetaria-infrastructuur, de grote aula en verschillende vergaderruimtes.

Het plafond van de verschillende ruimtes gold als esthetische leidraad doorheen de renovatie. In elke te renoveren ruimte kreeg het namelijk een andere steunkleur die de zwaarte en donkerte van de bestaande toestand moest doen vergeten.

Verlaagd plafond

Een jonge, frisse en dynamische look en feel was het streefdoel. Het gebruik van één monotone kleur per ruimte houdt risico’s in omdat het vaak saai aanvoelt. Een sublieme vondst van VIVA Architecture omzeilt dit gevaar door een verlaagd plafond in strekmetaal te plaatsen, waardoor afhankelijk van de zichtrichting en –hoek de kleur genuanceerd en diffuus ervaren wordt.

Tegelijkertijd is het een perfecte ingreep om de technieken te verbergen en de verlichting en ventilatie in te werken. Hetzelfde principe werd op een totaal andere manier toegepast in de grote aula. Om een akoestische correctie door te voeren werden tientallen ronde geluidsabsorberende plafondelementen volgens een driedimensionaal schema aan het groen geschilderde plafond gehangen. 

Fris interieurbeeld

Samen met de nieuwe frisse huisstijl van ODISEE sluit het nieuwe interieurbeeld aan bij een hedendaagse jonge uitstraling. Binnen de bestaande mogelijkheden van het gedateerde gebouw kregen de ruimtes een nieuw kleedje waarin jongeren kunnen functioneren volgens de hedendaagse noden.

Strakke timing

Tijdens de zomervakantie, en dus tijdens het bouwverlof, moest het hele project uitgevoerd worden, zodat de herexamens zoals gepland konden plaatsvinden. Dit vroeg om een strakke voorbereiding en efficiënt overleg.

Bijzondere materialen zijn de alom aanwezige ronde akoestische panelen van Rockfon, de spuitpleister boven de akoestische panelen en geperforeerde plafondroosters.

Deel dit artikel:
Onze partners