Geen Belgische nominaties voor ARC 13 Interieur

Drie interieurprojecten dingen mee naar de ARC13 Interieur Award. De jury nomineert behalve het interieurontwerp van i29 voor Villa Bloemendaal, scheersalon Barber in Amsterdam door Ard Hoksbergen en de studiezaal van het Noord-Hollands Archief in Haarlem door Happel Cornelisse Verhoeven. In tegenstelling tot de categorie Architectuur is er geen Belgische genomineerde voor de interieuraward. De winnaar wordt op 26 november in de Kuip in Rotterdam bekend gemaakt.
Drie interieurprojecten dingen naar de ARC13 Interieur Award. De jury nomineert behalve het interieurontwerp van i29 voor Villa Bloemendaal, scheersalon Barber in Amsterdam door Ard Hoksbergen en de studiezaal van het Noord-Hollands Archief in Haarlem door Happel Cornelisse Verhoeven. In tegenstelling tot de categorie Architectuur is er geen Belgische genomineerde voor de interieuraward. De winnaar wordt op 26 november in de Kuip in Rotterdam bekend gemaakt.

ARC13 Interieur heeft als doel het dichter bij elkaar brengen van de werelden van ontwerp, opdrachtgeverschap en productvormgeving. De Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek.



Home 09 van i29 interior architects in Bloemendaal, Nederland.

Grenen panelen als hoogwaardig product

Home 09 is het interieurontwerp van i29 interior architects voor Villa Bloemendaal, een ontwerp van Paul de Ruiter architecten, gelegen in de natuurrijke omgeving nabij Bloemendaal bij Haarlem. Een minimalistische vormgeving in materialisering en detaillering en duurzame uitgangspunten zijn kenmerkend voor zowel het interieur als het exterieur. In contrast met de rauwe betonvloer, glazen wanden en stalen trap is gekozen om veelvuldig hout toe te passen door het hele huis. Inbouwkasten, wanden, schuifdeuren, bedden en zelfs een haardmeubel zijn uitgevoerd in blank grenen. Grote houten vlakken in het interieur brengen de omliggende natuur verder in huis, en vormen een verbindend element tussen de verschillende ruimtes. De blank grenen panelen, doorgaans slechts een constructiemateriaal in de bouw, zijn in deze woning verheven tot een hoogwaardig product met een fijne detaillering. Zo is met minimale middelen een totaal ontwerp gerealiseerd met duurzame materialen.



Barber Amsterdam door Ard Hoksbergen. (Fotograaf: Wouter van den Brink)


Bescheiden achtergrond voor baard of snor


Het interieur van de scheersalon Barber in Amsterdam is het eerste opgeleverde project van Ard Hoksbergen die in juni 2012 de Nederlandse Archiprix won. Er hangt een rauwe maar warme sfeer die is bereikt door het toepassen van onbewerkte, natuurlijke materialen: een vloer van oude verzaagde vloerbalken, leemstucwerk, montereyden-platen, leer en beton. De ‘metro-tegels’ op de lange wand verwijzen naar de barbershops zoals die in de jaren twintig in veel grote steden waren te vinden. De koperen leidingen, die als een reusachtig spinnenweb door het hele interieur zijn getrokken, vormen de blikvanger van de salon. Ze fungeren als elektriciteitsnetwerk, maar ook als waterleiding. Het geheel is een interieur dat een passende, maar bescheiden achtergrond vormt voor de activiteiten en klanten van de salon: ‘echte mannen’ met baard of snor.



Noord-Hollands Archief door Happel Cornelisse Verhoeven. (Foto: Karin Borghouts)


Generositeit en concentratie

De studiezaal van het Noord-Hollands Archief in Haarlem, destijds ontworpen door architect J.P. Kloos, is door Happel Cornelisse Verhoeven verbouwd tot een publieke studiezaal en backoffice. De studiezaal is herkenbaarder geworden in het gebouwensemble van het NHA door aan de tuinzijde een verhoogde, bronskleurige puiconstructie met een nieuwe hoofdentree, recht tegenover een oude, monumentale beuk te plaatsen. Het interieur van de zaal wordt gekenmerkt door het ritme van de bestaande stalen constructie. De nieuwe meubelstukken, waaronder een houten stoel speciaal voor dit project ontworpen en ontwikkeld, zijn als losse objecten tussen de kolommen geplaatst. Door installaties weg te werken, de meubels in een strenge opstelling te plaatsen en een beperkt materialenpalet van aardtinten toe te passen, is een transparante en overzichtelijke ruimte ontstaan. Het ontwerp tracht zo een evenwicht te bieden tussen een genereuze en open publieke ruimte en een plek voor concentratie waar de stilte haar plaats kan opeisen.
Samenstelling jury

De jury van de ARC13 Interieur Award bestaat uit Peter Dautzenberg (Peter Dautzenberg+partners, voorzitter), Roberto Meyer (directeur en medeoprichter van Meyer en Van Schooten Architecten, voorzitter jury), Michiel Hofman (architect partner bij Hofman Dujardin Architecten) en Sander Woertman (redacteur interieur de Architect, secretaris jury).

Noot: dit artikel verscheen eerder op deArchitect.nl. (2 oktober '13)

Deel dit artikel:
Onze partners