Zoals de vaste bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena in Antwerpen weten, is het voor zwakke gebruikers altijd moeilijk en gevaarlijk geweest om het kruispunt tussen de Schijnpoort en Noordersingel over te steken vanuit de randparkings. Niet voor niets is het één van de drukste knooppunten om het centrum van Antwerpen te bereiken, vooral op avonden dat er evenementen plaatsvinden. Sinds mei 2020 maken voetgangers en fietsers de oversteek veilig via een nieuwe voetgangersbrug. Dankzij die realisatie, verlicht met producten van Schréder, behoort de gevaarlijke mix van voetgangers, fietsers en auto's tot het verleden.
Het was een hele uitdaging om een voet- en fietspad van maar liefst 6 meter breed en 180 meter lang te verlichten. De opdracht: de brug vanop een lage hoogte, gelijkmatig verlichten zonder de gebruikers te verblinden. Technisch moet dit voldoen aan de standaardeisen van verlichtingsklasse P3: een gemiddelde verlichtingssterkte van 10 lux en een minimale puntsterkte van 2 lux.
Het Belgisch Instituut voor Verlichtingskunde (BIV) heeft hiervoor een reeks aanbevelingen gedaan en is voorstander van functioneel en architecturaal ingebouwde verlichting. Door de armaturen in de balustrades in te bouwen, voldoet men aan die esthetische criteria en vermijdt men er palen geplaatst worden.
Om optimaal aan die technische en kwaliteitseisen te voldoen, koos de stad Antwerpen voor HANDRAIL uitgerust met LED. 41 armaturen, in de leuning ingebouwd, verlichten de het voet- en fietspad op de brug gelijkmatig zonder de gebruikers te verblinden. Voetgangers en fietsers kunnen de brug zo in alle veiligheid oversteken. Dankzij die integratie zijn de armaturen overdag onzichtbaar. 's Nachts helpen ze om de moderne architectuur van het kunstwerk te benadrukken. Om het wegdek onder de brug te verlichten, viel de keuze op 18 SCULPLINE armaturen dankzij de vlotte integratie in de afwerking onder het brugdek.
Energie besparen en de lokale economie steunen
Naast minder energie verbruiken door ledtechnologie te gebruiken, wilde de stad Antwerpen lokale ondernemingen steunen. Alle onderdelen van het project werden ontworpen en gemaakt in de provincie Antwerpen. Voor Schréder BE is dit een nieuwe en mooie realisatie die perfect past bij zijn missie om steden veiliger en duurzamer te helpen maken ... zonder compromissen.
Duurzaam perspectief
De loopbrug, die ondertussen in gebruik is, is de eerste fase van een grootschalig project dat de zachte mobiliteit moet bevorderen. Ook de bouw van een fietsersbrug staat op de planning. Beide bruggen vullen het bestaande fiets- en voetpadennetwerk aan en geven fietsers en voetgangers de mogelijkheid om snel en veilig in de stad te geraken