Gemengd CLT-project Mérode sluit harmonieus aan bij dense stedelijke context (LPPA & a practice.)

Ontwikkelingsmaatschappij citydev.brussels heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor het project Mérode in Sint-Gillis. Het project omvat zes energiezuinige geconventioneerde woningen, een Nederlandstalige gemeentecrèche van 480 m2 voor 24 kinderen, en een didactische tuin van 200 m2. Onder de coördinatie van de Brusselse ontwerpbureaus Ledroit Pierret Polet Architectes (LPPA) en a practice. zet citydev.brussels met dit project een nieuwe standaard voor duurzame en innovatieve stadsontwikkeling in het Brussels Gewest.

Mérode in Sint-Gillis is een vooruitstrevend pilootproject in duurzame houtbouw met CLT (Cross Laminated Timber). Dankzij de uitstekende isolatie van CLT en het gebruik van zonnepanelen mikt Mérode op nulenergiewoningen. Bovendien biedt houtbouw een circulair voordeel: de CLT-constructie is deels demonteerbaar en herbruikbaar, wat de milieu-impact aanzienlijk verkleint. De CLT-structuren worden grotendeels geprefabriceerd, wat resulteert in minder montagetijd, minder geluidsoverlast en minder afval op de werf. Mérode illustreert aldus hoe innovatieve technologieën en verantwoord materiaalgebruik bijdragen aan een lagere CO2-voetafdruk, zonder concessies te doen aan comfort en kwaliteit.

Visuele samenhang

Het project sluit optimaal aan bij dit nieuwe gedeelte van de straat door de volumetrische opbouw, de gevels, de materiaalkeuze en de locatie van de crèche binnen het gebouw als geheel. De voor- en achtergevels passen perfect binnen hun respectieve omgeving, waarbij de contextuele kenmerken nauwgezet worden gerespecteerd. De gehanteerde architectonische expressie getuigt van een goed inzicht in de lokale stedelijke context.

De terrassen aan het binnenterrein van het huizenblok voegen aan het project een esthetische en functionele dimensie toe, en stimuleren sociale interactie terwijl de privacy van de bewoners behouden blijft. De overlapping van de twee programma’s, met de crèche op de eerste twee niveaus, voegt dynamiek aan de stedelijke context toe. Bovendien zorgt het slimme gebruik van de kelder voor de technische installaties ervoor dat de visuele samenhang van het bebouwde volume gewaarborgd blijft.

Vlotte circulatie

Het volledige buitenoppervlak aan de achterzijde van het terrein is waterdoorlatend en herbergt achtereenvolgens de tuin van de crèche en de didactische tuin waarvan het omheinde grensvlak zich onder de buitenluifel bevindt. Deze driehoekige luifel biedt een centrale plek voor de kinderen, beschut tegen weersomstandigheden, zon en vallende voorwerpen.

Het duidelijke onderscheid tussen de twee ingangen, een voor de crèche en een voor de woonruimte, zorgt ervoor dat gebruikers zich duidelijk kunnen oriënteren en bevordert een vlotte doorstroming. De aparte toegang tot de didactische tuin vormt ook een waardevolle troef.

Kwalitatieve leefruimten

De logische en overzichtelijke indeling van de plattegronden zorgt ervoor dat de binnenruimten zeer functioneel zijn, zowel voor de woonruimte als voor de crèche. De indeling van de crèche biedt veel licht en is tegelijkertijd efficiënt, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van zowel ouders als kinderen. De ruime en zorgvuldig aangelegde buitenruimten van de crèche stimuleren het welzijn van de kinderen.

De leefruimten van de woningen, die allemaal een doorlopend karakter hebben, zijn van zeer hoge kwaliteit en voldoen aan de behoeften van de bewoners op het gebied van comfort en gebruiksgemak. De vloeiende overgang tussen binnen- en buitenleefruimten zorgt voor een aangename en praktische beleving.

Bron: citydev.brussels & bma.brussels
Deel dit artikel:
Onze partners