Genomineerden Architectuurprijs Kortrijk zijn gekend

De genomineerden voor de Architectuurprijs Kortrijk zijn zopas bekendgemaakt. Uit 38 inzendingen heeft een beoordelingscommissie acht projecten geselecteerd. Het betreft allemaal bestaande projecten die interessant worden omgevormd of die worden afgebroken en herbouwd. Op 20 oktober duidt een professionele jury de laureaat aan, die dezelfde dag wordt bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking in de Budafabriek. 

AK (Architectuur Kortrijk – vroeger Kortrijk Heritage) en ABEKO (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) hebben in de voorbije jaren, afzonderlijk, architectuurwedstrijden ingericht voor Kortrijkse architectuurprojecten. Dit jaar hebben ze beslist om dit samen te doen. 

Zoals in andere steden overtreffen in Kortrijk, vooral in het stadscentrum, de renovatie- en erfgoedprojecten steeds meer de nieuwbouwprojecten. Deze architectuurwedstrijd is deze keer bewust beperkt tot kleinschalige projecten, die meestal door private bouwheren werden gebouwd. Als voorbeelden voor anderen die een erfgoedproject, een renovatie of een nieuwbouw willen aanvatten.
"Wij vinden er alle soorten ingrepen in terug. Deze tonen ons een rijk gamma van mogelijkheden en oplossingen, verrassende en inventieve ingrepen die wij niet meteen zouden verwachten en die tonen hoe men met creativiteit bijzondere en aangename woningen kan realiseren", aldus de organisatie. 


Acht genomineerde projecten

Toekomststraat 6 - Valerie Doutreluingne - Atelier Toekomst

Het project behelst de renovatie van een bel-etage woning uit 1920, gesitueerd in een zijstraat van de Doorniksewijk, op wandelafstand van het station. Het pand krijgt een dubbele functie. De eerste twee niveaus worden na renovatie als architectenkantoor gebruikt. Daarboven situeert zich een duplexappartement, uitlopend in eigen buitenruimte met zicht op het rijkelijke en diverse groen van de aangrenzende parktuin.

Minister Liebaertlaan 18 - Sis Pillen, ism Kobe Pillen (platform architectuur), Dimitri Vroonen (DMTR architectuur) Hannes Monserez (Macadam Atelier)

Begin 2020 werd de herenwoning aangekocht door Delfien en Sis. De bestaande woning straalt op zichzelf charme en authenticiteit uit, maar er was een renovatie nodig om de woning te optimaliseren en meer licht te geven. Het renovatieproject mocht gedurfd zijn, maar tegelijkertijd was het budget voor de renovatie beperkt. De renovatie focust op een nieuwe achtergevel en een nieuwe keuken, die samen met de realisatie van de galerieruimte (MAST art gallery), naast de keuken, een bijzondere band leggen met de tuin.

Oudenaardsesteenweg 291 - ir. arch. Charlotte Bol & Andries Vansteelandt - Het Kabinet Architecten

Op een diep perceel aan de Oudenaardsesteenweg stond een leegstaande handelszaak met woning. Het oude pand had een rijke geschiedenis aan diverse activiteiten en bouwkundige ingrepen, maar de sloophamer drong zich op. Twee zussen engageerden zich samen om dit pand te herbouwen en elk hun eigen ambities waar te maken. Het programma bestond uit (1) een woning met bureau voor een architectenkoppel en (2) een handelszaak met kapsalon. Een belangrijke uitdaging was om beide functies te combineren en voldoende privacy te geven. Een pittige opgave op een smal perceel. 

Filips van den Elzaslaan 49 - Klaas Vanslembrouck - vik-architectuur

Dit renovatieproject behelst het vervangen van een bestaande gelijkvloerse uitbreiding door een nieuwe ‘tuinkamer’, het creëren van bergruimte in het oorspronkelijke woonhuis en het vernieuwen
van de keuken. De ingreep werd opgevat als één continu scherm uit multiplex dat zich doorheen het woonhuis plooit en eens voorbij de achtergevel als een tongewelf over de nieuwe tuinkamer buigt. 

Overleiestraat 6 - Architect Jan Lefevere - KAAI7 architectuur/vormgeving

Deze tandartspraktijk met woning dateert uit 1962 en is ontworpen door architect Jos Baert. In 1995 werd de woning verkocht en helemaal verbouwd tot opslagplaats. Nadien kwam deze op het
leegstandsregister van stad Kortrijk terecht. Op het gelijkvloers werden door de vorige eigenaars de meeste muren reeds gesloopt en de open ruimte overdekt om dienst te doen als opslagruimte. Hierdoor ontstond er een hybride gebouw met mooie jaren-60-elementen gecombineerd met nieuwe elementen zoals stalen liggers. De bouwheer koos ervoor om in het nieuwe ontwerp deze tegenstelling niet weg te werken maar net te gaan versterken/ Ook werden alle waardevolle nog bruikbare elementen betrokken in het nieuwe ontwerp. 

Patersmotestraat 8 - joranmarijsse architecture

De onvermijdelijke sloop van het bestaande pand maakt plaats om out-of-the-box te reflecteren over ‘wonen met begrensde afmetingen in een stad’: hoe ruimte maximaliseren; het openen van het plan; omgaan met licht, lucht en zicht; experimenteren met niet-traditionele bouwmethoden en materialen; contact met groen... . Een open rode bakstenen gevelstructuur zonder ramen vormt de gevel in het straatbeeld. Achterliggend is een glazen vliesgevel opgetrokken die met een spatie ertussen een voorportaal vormt. 

Pluimstraat 51 - Valerie Buyse

Op het smalste perceel van het kavelproject van het SOK (Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Kortrijk) werd een bestaande rijwoning vervangen door een nieuwe stadswoning. De woning is het resultaat van een diepgaande zoektocht naar ruimte. Ondanks de beperkte breedte van het perceel werd er dankzij een slimme indeling toch een ruimtelijke en lichtrijke woning gecreëerd.

Elzenlaan 4 - Architect Marc Dessauvage, oorspronkelijk plan, Steve Knockaert, renovatie

De woning is in het begin van de jaren zestig ontworpen door de bekende Belgische architect Marc Dessauvage. De woning had sindsdien geen grondige opknapbeurt gehad en stond al enkele jaren leeg. De nieuwe bewoners hadden aan de eerste eigenaar beloofd om de villa grondig te renoveren, maar met respect voor en het behoud van de originele (natuurlijke) materialen. Het design van deze tuinwoning oogt strak en brutalistisch zoals vele realisaties van architect Marc Dessauvage. De woning voelt Scandinavisch aan een heeft een zeer sterk binnen-buitengevoel door
de grote glaspartijen en doet denken aan woningen van de hand van Mies van der Rohe en Le Corbusier.


Prijsuitreiking

Op 20 oktober wordt door een professionele jury een laureaat gekozen uit de genomineerde projecten. Om 19 uur wordt de winnaar bekend gemaakt en wordt ook de publieksprijs bekendgemaakt in de Budafabriek. Voor de publieksprijs kan je trouwens stemmen via deze website. Om 20 uur geeft Bram Aerts (TRANS architectuur | stedenbouw), voorzitter van de jury, een
voordracht over de productieve stad in het kader van de lezingenreeks van Archipel.

Bezoek aan de woningen

Op zaterdag 22 oktober wordt van 14 uur tot 18 uur een bezoek gebracht aan de 8 genomineerde woningen. Dit gebeurt in kleine groepen van 6 personen. De inschrijvingen zijn beperkt. Inschrijvingen mogelijk via deze website.  

Bron: Architectuur Kortrijk en ABEKO
Deel dit artikel:
Onze partners