Een Gentse stadstuin kaapte maar liefst drie prijzen weg in de wedstrijd De Vlaamse Tuinaannemer, die deel uitmaakt van het gelijknamige promotietraject dat 23 jaar geleden werd opgericht om de Vlaamse tuinsector op de kaart te zetten. Jaarlijks dingt het kruin van de Vlaamse tuinspecialisten mee naar de gouden medailles. “De bewoners houden van reizen, wat ons deed besluiten tot het creëren van een echte stadsjungle”, vertellen Berwout Dochy van Studio Verde tuinarchitectuur uit Westrozebeke en tuinaannemer Stijn Phlypo uit Roeselare.
De tuin behaalde goud in de categorie Groen Kleurt, waarin het vooral draait om de plantencombinatie - uitzonderlijk was er in die categorie ook een tweede winnaar: een tuin in Roeselare, gerealiseerd door Tuinen Scheers uit Tielt - en sleepte ook de prijs voor beste plantenselectie en de publieksprijs in de wacht, waardoor hij de titel van mooiste Vlaamse stadstuin van 2019 zeker mag claimen.
Principe van een daktuin
“Bij mijn eerste plaatsbezoek werd al snel duidelijk dat het geen gewone opdracht betrof”, vertelt Dochy. “Het ging om een oud pakhuis dat was opgedeeld in vier woningen met elk hun eigen voortuin van 6 op 12 meter. Die wouden de bewoners omgetoverd zien tot een groene oase.” Dochy riep al vroeg in de ontwerpfase de deskundigheid in van tuinaannemer Stijn Phlypo uit Roeselare, waarmee hij al vaker tuinen had gerealiseerd in de Gentse binnenstad. “De grond had al stevig te verduren gekregen tijdens de bouwfase. Daarom hebben we meteen voorgesteld het principe van een daktuin toe te passen. Zo hadden we de perfecte basis om een tuin in aan te planten”, aldus Phlypo.
Geïnspireerd door bewoners
Dochy liet zich inspiren door de bewoners. “Die houden van reizen en brachten al heel wat prachtige voorwerpen mee die hun interieur kleuren. Zo ontstond het idee om hier een echte stadsjungle te creëren. Aan de eerste ontwerpschets is eigenlijk quasi niets meer veranderd, de bewoners waren laaiend enthousiast. Putdeksels werden fijntjes weggewerkt in het hardhouten terras, een betonzitbank lijkt te zweven en de bomen geven de indruk dat ze er altijd hebben gestaan.”
De bewoners leverden naast inspiratie zelf ook een concrete bijdrage. De dame des huizes is heel creatief en zorgde eigenhandig voor kleurrijke kussens voor op de betonbank. “We zien onze nieuwe tuin echt als een uitbreiding van onze woonkamer. We zetten vaak onze grote ramen en dan lijken binnen- en buitenruimte naadloos in elkaar over te vloeien”, besluit ze tevreden.