Een groot gedeelte van de sociale woningen in ons land is aan renovatie toe. Om aan de klimaatdoelstellingen van 2050 te voldoen, moet er op energetisch vlak een en ander verbeteren. Maar zo’n energetische renovatie brengt vaak ook grote structurele aanpassingen met zich mee. Op dat vlak bieden de gevelstrips van Sto een oplossing, blijkt uit de tweedelige podcastreeks “Renovatie in de Sociale Woningbouw”, van Architectura. De gevelstrips zijn geoptimaliseerd om aan te sluiten op een gevelisolatiesysteem, wat bijkomende werken zoals extra fundering helpt vermijden.
“Wij concentreren ons voornamelijk op de buitenschil”, start Alexander Rickert, Product Manager bij Sto, zijn relaas. “We bieden tal van systemen aan met verschillende types van isolatie en afwerkingsmogelijkheden.” Een vaak terugkerend karakter in de sociale woningbouw zijn oude bakstenen. “Met StoCleyer B kunnen we daarvoor een alternatief bieden. Dat is een minerale gevelstrip die is geoptimaliseerd om aan te brengen op een gevelisolatiesysteem.”
Dankzij StoCleyer B kan dus het authentieke karakter van de wijken of woningen behouden blijven, maar je kan er ook makkelijk een volledig ander beeld aan het gebouw mee geven. De mogelijkheden die de gevelstrip biedt, zijn zeer divers. En er zijn voordelen aan verbonden. “Het voordeel van buitengevelisolatie is dat het een vrij slanke oplossing is, waardoor je bijvoorbeeld geen nieuwe funderingen moet gieten bij renovaties en dergelijke om de wanden beter te isoleren”, weet Rickert.
Gebouwschil
Energetische renovatie kan op vlak van de gebouwschil gebeuren, maar ook op vlak van technieken. Maar hoe zit dat met onderlinge verhouding tussen die twee? “We hebben gemerkt dat er vanuit de overheid relatief vaak gepusht wordt naar technieken, zoals warmtepompen en dergelijke”, getuigt Rickert. Maar het verhaal is genuanceerder, zo blijkt. “Van collega’s uit de warmtepompsector krijgen we te horen dat je best eerst de woningen isoleert en dan pas de technieken aanpast, omwille van het warmteverlies.” De gebouwschil is dus zeer belangrijk, en Sto biedt met de gevelstrip een efficiënte oplossing daarvoor.
Uitdagingen
Renovatie in Sociale woningbouw biedt ook voor fabrikanten uitdagingen. “De communicatie in dergelijke projecten verloopt vaak stroef, en de analyse van het gebouwenpark is ondermaats”, legt de Product Manager uit. En dat brengt risico’s met zich mee. “Het is echt noodzakelijk dat alles op elkaar is afgestemd en ingespeeld, zodat je niet tijdens de uitvoering van de werken moet beginnen te improviseren, want dan loopt het vaak fout.”
En daar kan de overheid wat aan doen volgens Rickert. “De overheid kan een tandje bijsteken door harmonisering te brengen in heel het gebeuren. Zeker als je op Belgisch niveau bekijkt met de drie gewesten die weer andere doelstellingen hebben en alles op een andere manier aanpakken. Dat is niet evident”, besluit hij.
Net als alle interviewees in de tweedelige podcastreeks, heeft Alexander Rickert ook nog een gouden tip voor renovaties in de sociale woningbouw. Wil je die horen? Beluister dan zeker de podcast!