Bij renovaties in de sociale woningbouw is energie een belangrijke factor. Voor de aspecten van verwarming wordt er dan uiteraard gekeken naar warmtepompen. En daar springt Itho Daalderop in de dans, legt Business Developer Olivier Van Vooren uit in de tweedelige podcastreeks “Renovatie in de Sociale Woningbouw” van Architectura.
“We proberen echt gewoon te kijken of de bouwschil is aangepakt en we onze warmtepomp kunnen integreren”, begint Olivier Van Vooren. En die warmtepomp, dat is de WPU, de geothermische warmtepomp van Itho Daalderop. “Die warmtepomp is uniek omwille van twee redenen.”
“Ten eerste werken we in de boring zonder glycol”, wijst Van Vooren aan. “We werken enkel met water waardoor we verplicht zijn om in positieve temperaturen in de bron te blijven. Hierdoor ligt het rendement veel hoger. En het is beter voor het milieu, omdat er enkel water in de bodem terecht kan komen bij een eventueel probleem.” Maar ook op vlak van de opwarming biedt de WPU warmtepomp voordelen. “We warmen ons sanitair water op via een platenwisselaar, waardoor er 100% benutbaarheid is van het vat.”
Vincent
Itho Daalderop mag dan met de WPU warmtepomp al een oplossing voor sociale woningbouw in het gamma hebben, dat wil niet zeggen dat het daarbij blijft. “Eind dit jaar brengen we de Vincent op de markt, een lucht-water-warmtepomp monoblock die zich zonder buitenunit in de woning bevindt”, weet Van Vooren. “In sociale woningbouw zien we daar enorm veel toekomst in. Want het zijn vaak compactere woningen, die ook budgetvriendelijk van verwarming en sanitair moeten voorzien worden.”
Als fabrikant kan je wel een warmtepomp maken die in theorie veelbelovend is, dan moet ze ook nog juist gebruikt worden. En ook daar zorgt Itho Daalderop voor. “Belangrijk aspect, zeker in de geothermie, is dat we zelf de boringen gaan berekenen. Wij maken dat we het rendement gaan bepalen vanaf de start, en dat we dat rendement ook 25-50 jaar kunnen garanderen.” Bovendien monitort Itho Daalderop al hun warmtepompen tot 25 jaar. “En daardoor leren we zelf heel veel en passen we continu zaken aan.”
Verbetering
Toch ziet Itho Daalderop nog ruimte voor verbetering op de markt van de sociale woningbouw. Zo wijst Olivier Van Vooren op een grote uitdaging, het tijdig betrokken worden bij het bouwproces. “Vaak zien we dat we bepaalde technologie niet meer kunnen toepassen omdat het bouwproces al in een te verre fase zit. Dat is spijtig, ook voor eindgebruiker, dat het soms duurdere oplossingen zijn die minder zuinig zijn.”
Dat bouwproces kan volgens de Business Developer nog vereenvoudigd worden. Vaak zien we bijvoorbeeld dat er drie fabrikanten een gelijkaardig product moeten kunnen gaan aanbieden alvorens zij eigenlijk met dat product mogen werken. Als we een nieuw product op de markt brengen, kunnen we dat niet in de sociale woningbouw gaan voorstellen als geen andere fabrikant dat apparaat kan aanbieden.” En dat zorgt voor problemen. “Zo hink je natuurlijk achter de feiten aan en kan je nooit de juiste oplossing aanbieden.”
Net als de andere sprekers in de tweedelige podcastreeks rond renovatie in de sociale woningbouw, geeft ook Olivier nog zijn gouden tip voor het thema mee. Benieuwd? Luister dan zeker naar de podcast!