Geslaagd BIMtonic-evenement zet bimmers op weg

Het BIMtonic-evenement van Architectura.be lokte veel volk naar Auditorium 500 op Batibouw. Meer dan vijfhonderd geïnteresseerde bouwprofessionals en architectuurstudenten lieten zich inwijden in de wondere wereld van BIM.

Architectura.be lanceerde vorige maand de gloednieuwe website BIMtonic.be. Architecten, ingenieurs en andere bouwprofessionals kunnen er de mogelijkheden van BIM ontdekken aan de hand van Frequently Asked Questions, BIM-nieuws, casestudy’s, een lexicon en een vragenrubriek.

Om de lancering van de website kracht bij te zetten, organiseerde Architectura.be op 21 februari een BIMtonic-evenement op Batibouw. Interviews, filmpjes en een casestudy moesten de meer dan vijfhonderd aanwezigen overtuigen van de meerwaarde van BIM.


Interviews, casestudy en vragenronde

De opwarmer van het evenement was George Ell, director West-Europa bij Tesla. Hij kwam meer vertellen over de innovaties van Tesla op het gebied van elektrische wagens. Na de keynote speaker werden alle BIM-registers opengetrokken. Een filmpje over de opportuniteiten en struikelblokken van BIM zette meteen de toon.

Om het BIM-verhaal concreet te maken, stelden Steven Hendrickx (Jaspers-Eyers Architects), Dieter Froyen (Kumpen) en Nico Evenepoel (Studiebureau Engitop) een casestudy voor. Ze belichtten de toepassing van BIM op het stadskantoor in Hasselt.

De experts van het BIMtonic-redactieteam gingen verder dieper in op het nut van BIM voor kleine projecten en renovaties. Ter afsluiting kreeg het publiek de kans om vragen te stellen. Die gingen over onder meer de rol van tekenaars bij BIM, BIM-software en de mogelijke verplichting van BIM voor overheidsopdrachten.
 

Bouwprofessionals overtuigen van BIM

Zaakvoerder van Architectura.be Rik Neven blikt tevreden terug op het geslaagde BIMtonic-evenement. “Wie nog twijfelde om mee in het BIM-verhaal te stappen, hebben we ongetwijfeld over de streep getrokken”, meent hij. Want dat iedereen liever vroeg dan laat op de BIM-trein zal moeten springen, daar is Neven van overtuigd. “Onze enquête heeft uitgewezen dat amper 16 procent van de Belgische architecten ervaring heeft met BIM”, zegt Neven. “De wil om met BIM te beginnen is er wel, maar effectief de stap zetten is nog iets helemaal anders. Het vraagt een serieuze investering, in software en in tijd. Voor kleine bureaus is dat een struikelblok maar ook zij zullen niet kunnen achterblijven.”

Alle sprekers deelden tijdens het evenement ook hun gouden BIM-tip met het publiek. “Begin eraan”, was de algemene teneur. Rik Neven onthield onder meer de BIM-tip van Michel Janssens (a2o Architecten): “Elk bureau heeft medewerkers nodig die aan de BIM-kar trekken. Zij moeten de ruimte krijgen om zich in BIM te verdiepen. Hun kennis en enthousiasme kan andere medewerkers aanzetten om ook te starten met BIM.”

Ook de aanwezigen konden het BIMtonic-evenement smaken. “Het was heel interessant”, liet Dieter Froyen (Kumpen) optekenen. “Ik merk vooral dat de timing van het BIMtonic-evenement perfect is. Er is nog werk aan de winkel in België op het vlak van BIM.”  


BIMtonic-boek nu verkrijgbaar

Tijdens het evenement werd ook het BIMtonic-boek voorgesteld, een gids die in meer dan 200 pagina’s de grondbeginselen van BIM uit de doeken doet. Een receptie met – hoe kan het ook anders? – gin-tonic zorgde voor een feestelijke afsluiter.

Het BIMtonic-boek is vanaf nu verkrijgbaar in het Nederlands en het Frans. Het kost €15 (excl. verzending en BTW) en kan per mail besteld worden bij info@palindroom.be.

De filmpjes die tijdens het evenement zijn getoond, kan u bekijken op het Youtubekanaal van BIMtonic:  https://www.youtube.com/channel/UCATVvrVE912LzGIhixarfYg

De vragen die tijdens het evenement niet aan bod zijn gekomen, worden binnenkort beantwoord op de website van BIMtonic.

Deel dit artikel:
Onze partners