Ga je voor parket als vloerbedekking? Dan moet je in de eerste plaats het soort parket kiezen. Gestabiliseerde parket is erg in trek omdat het uit verschillende lagen bestaat en extra duurzaam is. In wat volgt geeft Tarkett een overzicht.
Verschillende benamingen voor hetzelfde concept
Gestabiliseerde parket wordt ook wel samengestelde of meerlagige parket genoemd. Die laatste benaming omschrijft het product het best, want het bestaat uit verschillende lagen:
Gestabiliseerde parket voorkomt kromtrekken
Hout is een levende materie die gevoelig is voor vocht en temperatuurschommelingen, waardoor het eventueel zou kunnen kromtrekken (schotelen in het jargon). "Bij gestabiliseerde parket heb je dit probleem veel minder dan bijvoorbeeld bij traditionele massieve parket. De lagen hebben namelijk een andere structuur en worden in verschillende richtingen op elkaar gelijmd. Op die manier ontstaat een stevig en compact geheel dat ontzettend duurzaam is," klinkt het bij Tarkett.
Wanneer gestabiliseerde parket gebruiken?
Heel wat mensen verkiezen brede planken wegens de fraaie uitstraling. Hoe breder de planken, hoe groter het risico op kromtrekken. Brede planken zijn immers extra onderhevig aan temperatuurschommelingen en kunnen een grote druk ontwikkelen. Aangezien ze amper kromtrekken, komen samengestelde parketvloeren – ook beschikbaar in brede planken – in dit geval het beste tot hun recht.
Ecologische oplossing
Gestabiliseerde parket is een heel ecologische oplossing. Bij de productie gebruikt men immers minder edelhout, een grondstof die almaar schaarser wordt. Door de samenstelling (toplaag, middelste laag en onderste laag) kan je uit één boom meer vierkante meter samengestelde parket maken dan massieve parket.