De handvorm baksteen is de meest verwerkte gevelsteen in Nederland, België en ver daarbuiten. Gevels kunnen echter te maken krijgen met gevelontsiering door zoutuitbloeiingen of vergipsing. Met de karakteristieke handvorm-structuur bestaat op termijn tevens de kans op groenafzetting en vervuiling door regen en lucht. Vandersanden heeft de afgelopen jaren intensief gezocht naar een oplossing voor dit fenomeen. Als toonaangevende baksteenproducent ontwikkelde het bedrijf geïmpregneerde stenen, een procedé dat beschermt tegen witte uitslag en vervuiling reduceert.
Door gevelstenen na het bakproces te bewerken met een speciale coating, maakt Vandersanden deze waterafstotend. De indringdiepte van het product bedraagt 5 tot 15 mm. Het impregneermiddel bevat geen giftige stoffen of stoffen die de baksteen kunnen schaden. Dit proces, hydrofuge genaamd, heeft geen effect op het aanzicht van de stenen.
De samenwerking met de KU Leuven heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van het product tot het rijp was voor de markt. In 2017 is de eerste geautomatiseerde impregneerlijn geïnstalleerd op de grootste productielocatie in het Belgische Spouwen. Daarna volgden stapsgewijs andere locaties in België en Nederland. Tegen het voorjaar van 2020 is ook de laatste fabriek in Hedikhuizen volledig uitgerust. Daarmee zet Vandersanden een nieuwe standaard voor de kwaliteit van zijn product.
De techniek van het impregneren bestond al in de sector van de dakpannen, maar Vandersanden is het allereerste bedrijf dat deze impregnering voor bakstenen zo grootschalig inzet. De ingrijpende investering van 35 miljoen euro onderschrijft de klantgerichte en duurzame visie van Vandersanden.
Langdurig mooie gevels
Vervuiling en vergipsing van de baksteen doet technisch gezien geen afbreuk aan de kwaliteit, maar het esthetische aspect van een gevel is ook heel belangrijk. Niet alleen de fabrikant, maar ook de architect, verwerker en bewoner heeft graag een mooi gebouw of huis, iets om trots op te zijn. Geïmpregneerde gevelstenen vermijden de witte gips-uitslag en dragen bij tot het verminderen van de vervuiling van gevels. Mocht er toch vervuiling of ontsiering ontstaan, kan de gevel ook beter worden gereinigd.
Jean-Pierre Wuytack, CEO bij Vandersanden: “Samen langdurig mooie gevels maken, dat blijft voor ons cruciaal. Dankzij een goede verwerking dragen we samen zorg voor het maximale resultaat. Wij zijn dan ook trots op deze innovatie, waarmee we meer dan ooit tonen dat we een sleutelpartner zijn voor bouwprojecten met mooie gevels.”
GEVEL 2020
Vandersanden stelt zijn innovatie voor aan het grote publiek tijdens GEVEL 2020, van 28 tot 30 januari 2020 in Rotterdam. GEVEL 2020 is de vakbeurs voor architecten, adviseurs, opdrachtgevers en bouwers, waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gevels te bewonderen zijn. Naast de geïmpregneerde stenen zal Vandersanden er nog enkele andere nieuwigheden uit de doeken doen.