Gevelontwerp zet de kroon op waterwerken

Fungerium ontwierp het gloednieuwe waterleidingbedrijf van Søndervig om onopvallend op te gaan in het landschap van het Deense West-Jutland, toch biedt de gevel een elegant detail. Het gebouw kreeg een omhulling van robuuste gevelpanelen van Rockpanel, waarvan een deel geperforeerd. Dankzij de erachter geplaatste ledverlichting licht het gebouw op in de avonduren.

Het waterleidingbedrijf is een technisch gebouw waar functionaliteit vaak de voorrang op esthetiek krijgt. Daarom kan een goed gekozen detail op de gevel veel betekenen voor de totale uitstraling van het gebouw. Bij het nieuwe en moderne waterleidingbedrijf van Søndervig, dat in 2022 voltooid werd, is dat ook het geval.

Blootgestelde gevel

Met het oog op het weer en de wind in West-Jutland, en met name gezien de flink aan weersinvloeden blootgestelde gevel op het westen, werd het gebouw bekleed met de duurzame materialen van Rockpanel. Jacob Frimor, eigenaar van Fungerium, legt uit:

“Het gebouw bevindt zich direct aan de Noordzee. Hierdoor lag de nadruk van het ontwerp op een gebouw dat weerstand is tegen de verschillende weersomstandigheden, en dat zo lang mogelijk meegaat. We kozen voor materialen die gericht zijn op duurzaamheid en gemakkelijke vervanging. Het resultaat is een robuust waterleidingbedrijf dat eerder ingetogen dan opzichtig is, en goed aansluit op de omgeving.”

Stralend detail

De gevel van het gebouw, waarin ook de administratie en een werkplaats hun plekje kennen, kreeg een bekleding van Rockpanel Stones Mineral Rust. Volgens het ontwerpteam zijn deze gevelpanelen ideaal voor gebouwen in West-Jutland aangezien ze tegen een stootje kunnen, gemakkelijk te bewerken zijn en onderhoudsvriendelijk zijn.

Volgens Jacob Frimor draagt de gevelbekleding bij aan de evenwichtige expressie die kenmerkend is voor de waterwerken.

“We zagen ook de mogelijkheden om te spelen met het materiaal. Daarom hebben we de Rockpanel-panelen op een deel van het gebouw geperforeerd. In combinatie met een ledstrip achter het oppervlak geeft dit een zacht getint licht. Dit leidt tot een spannendere gevel die op een positieve manier de aandacht trekt van de inwoners van de stad.”

Natuurlijk kleurenpalet

Om een ingetogen uitstraling te creëren die opgaat in de omgeving koos de architect voor een kleurenpalet geïnspireerd op de natuur voor de gevel. Drie verschillende tinten drukken hun stempel op het ontwerp.

“Door gevelpanelen te leveren in donkergrijze, betonlook en roestorde tinten kunnen we onze stempel drukken op het nieuwe waterleidinggebouw. Het vulkanische basalt in de gevelpanelen onderscheidt zich en draagt bij aan een gevel met duurzame voordelen en een lange levensduur”, aldus Anette Løff Hornung, bouwkundig adviseur bij Rockpanel.

“Terwijl de lagere delen van de waterwerken een betonlook en donkere tinten kregen, zorgt de roestkleur voor speling in de hoogte. De perforatiedetails vind je terug in het roestkleurige deel, dat doet denken aan cortenstaal”, besluit Jacob Frimor.

Bron: Rockpanel
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners