Gewelven stadhuis Antwerpen duurzaam bekleed met Caparol silicaatverf

Hoe kunnen we de gewelven van het Stadhuis van Antwerpen duurzaam beschermen en meteen ook het historische uitzicht van het monument blijven bewaren tot een geheel dat bovendien eenvoudig te onderhouden is?

Met die vraag ging bouwteam ‘Huis van de Stad’ ten rade bij Joris Godefroidt van De Olifant. Op zijn beurt schakelde Joris Alex De Meyer in, Senior Technical & Product Manager Paint bij Caparol. Samen kwamen ze met een gedegen oplossing die maximaal rekening hield met het historische karakter van het gebouw én meteen moeiteloos voldeed aan alle andere randvoorwaarden.

Drielaags systeem

Alex De Meyer: “Samen met Joris kozen we voor een systeem in drie lagen. Eerst kwam er de dekkende gekleurde silicaatlaag Histolith® PremiumSilikat. Dankzij deze sol-silikaat-binnenmuurverf met uitstekende verwerkingseigenschappen konden we de basiskeur van het te bekomen wolkeffect egaal plaatsen. Vervolgens brachten we een transparante silicaat lasurlaag aan om de dekkende silicaatlaag minder absorberend te maken.”

“De afwerking gebeurde met de transparante gekleurde silicaat lasurlaag Histolith® Antik-Lasur, bijzonder geschikt voor toepassing in historische gebouwen. Via deze toplaag konden we het wolkeffect met een fijne kleurnuance op de muur aanbrengen. We kozen er daarbij trouwens voor om de laag te plaatsen met een deco(blok)borstel en de verf plaatselijk gedeeltelijk terug te verwijderen met vodden en sponsen, en daarna na te borstelen. Het resultaat hiervan? De kleurovergangen zijn nog meer genuanceerd.”

Plaatsingsgemak

“Het complete systeem was door het aannemersteam relatief eenvoudig aan te brengen. Bij Caparol streven we er immers naar dat onze producten en systemen zo eenvoudig mogelijk aan te brengen zijn. Het mag geen ‘rocket science’ zijn. Elk project moet door eender welke aannemersploeg succesvol kunnen worden opgeleverd, zelfs een project als dit waarin er veel bochten, hoeken en kanten zijn.”

Joris Godefroidt: “Toch was het spannend of we na aanbrengen toch het beoogde eindresultaat behaalden. Uiteraard werkten we vooraf met stalen die met het hele bouwteam werden besproken om op die manier tot het best mogelijke resultaat te komen. Maar pas nadat alles volledig was uitgedroogd, zagen we het eindresultaat. En daaruit bleek dat we volledig in ons opzet slaagden. En bovendien blinkt het resultaat ook uit in duurzaamheid.”

Duurzaamheid troef

Alex De Meyer: “Minerale silicaatverven dringen zeer diep door tot in de minerale ondergrond (baksteen, kalkpleister …). De verf maakt er als het ware een nauwe verbinding mee en vormt zo een ijzersterke laag die decennialang meegaat. Bij een buitentoepassing spoelt eventuele vervuiling daarbij weg met de regen of in het geval van een binnentoepassing via een eenvoudige jaarlijkse reiniging. Silicaatverven zijn zo uitstekend geschikt om poreuze minerale ondergronden te beschermen tegen algen, vervuiling en schimmels.”

“De verf ademt ook en werkt dus vochtregulerend, wat niet alleen de levensduur van het product ten goede komt, maar ook de gezondheid en de levenskwaliteit van de gebruikers van een gebouw. Zelfs qua circulariteit zit het meer dan goed. Na een erg lange levensduur verpoedert het product en wordt het … zand. Zonder enig schadelijk restproduct.”

Bron: Caparol
Deel dit artikel:
Onze partners