Gewikt en gewogen: Abscis Architecten over textielgevels

Abscis Architecten stond in voor de verbouwing en renovatie van voormalig ziekenhuis Campus Degust in Ronse tot TIO³, een centrum voor ondernemerschap, opleiding en ontwikkeling met een bijzondere focus op textiel en innovatie. Voor de gevel werd er geopteerd voor een textielgevel bestaande uit een opgespannen gaas uit PVC gecoat polyester weefsel, op een metalen onderconstructie geplaatst. Tapes & Banners uit Dottignes verzorgde de onderstructuur en Sioen uit Ardooie leverde het doek.
Abscis Architecten stond in voor de verbouwing en renovatie van voormalig ziekenhuis Campus Degust in Ronse tot TIO³, een centrum voor ondernemerschap, opleiding en ontwikkeling met een bijzondere focus op textiel en innovatie. Voor de gevel werd er geopteerd voor een textielgevel bestaande uit een opgespannen gaas uit PVC gecoat polyester weefsel, op een metalen onderconstructie geplaatst. Tapes & Banners uit Dottignes verzorgde de onderstructuur en Sioen uit Ardooie leverde het doek.




Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Bij het ontwerp werd gekozen voor een sobere materiaalkeuze en een strakke vormgeving met behoud van de vormentaal van het bestaande gebouw. Het gebouw wordt voorzien van een lichte gevelbepleistering met glasstroken met daarvoor een 2e gevel in textiel. De keuze voor een textielgevel heeft meerdere redenen.

De textielgevel geeft tot hoofddoel de energieprestaties van het gebouw aanzienlijk te verbeteren. In de zomer zorgt de dubbele gevel voor een afkoeling door de luchtcirculatie achter het gaas en het zonwerend effect ; in de winter zorgt het voor een warmtebuffer rond het gebouw.
Naast dit energetisch concept laat het gebruik van de textielgevel eveneens toe om het gebouw een extra dynamische dimensie te geven. Afhankelijk van de dag- nachtsituatie, waarbij we overdag een strakke uniforme gevel hebben en ’s nachts de achterliggende glasstroken oplichten, krijgt het gebouw een andere uitstraling.
Ook de mogelijkheid tot printen en projecteren van aankondigingen, reclame-boodschappen e.d. op het doek, zorgen voor dit extra cachet.
Het textiel vormt ook een subtiele verwijzing naar de toekomstige functie van het gebouw als ‘textielcentrum’.
Het gebouw moet een ‘landmark’ voor de stad Ronse worden.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De keuze voor een textielgevel was niet evident gezien dit in België nog niet werd toegepast op deze schaal. Onderzoek van een referentieproject in Nederland (gebouw Rijkswaterstaat in Utrecht) en de motivatie inzake een betere energieprestatie van het gebouw, hebben er voor gezorgd dat de bouwheer zich volledig achter deze keuze heeft geschaard. De medewerking van de aannemer en zijn onderaannemers naar het zoeken van de beste oplossing kan eveneens als zeer positief ervaren worden.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Het product is uniek en biedt de voordelen van een ‘dubbele gevel’ (betere energieprestatie van het gebouw), tegen een interessantere prijs in vergelijking met een klassieke dubbele gevel bestaande uit twee glasgevels.




Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Het is uiterst belangrijk om het correcte doek te kiezen. Van buiten naar binnen wordt een eerder gesloten doek verwacht om het effect van de dubbele gevel en de isolerende buffer rond het gebouw te garanderen, van binnenuit dient ervoor gezorgd te worden dat er nog voldoende doorzicht en lichtinval is. De ‘openheid’ en kleurkeuze spelen hierbij een belangrijke rol. Een donkere, matte doek heeft een veel beter doorzicht naar buiten zonder in te boeten aan de openheid ervan. Het komt er op aan om het perfecte evenwicht tussen beide elementen te vinden.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Dit product kan interessant zijn voor diverse projecten, vnl. de kantoorprojecten kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Energieprestaties en de hiermee gepaard gaande kosten zijn voor dergelijke gebouwen een belangrijk item. De toepassing heeft een grote invloed op het E-peil van het gebouw, en kan ook als een interessante oplossing toegepast worden bij renovatie van bestaande gebouwen waar het bekomen van een laag E-peil niet steeds gemakkelijk te realiseren is.


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De kostprijs voor het gebruik van een ‘dubbele gevel’ ligt een stuk hoger dan een klassieke gevel, maar de meerkost wordt op termijn teruggewonnen door de lagere energiekosten die dit concept genereert. Vooral inzake koeling zijn de verschillen significant. Binnen het concept van de ‘dubbele gevel’ is de keuze voor een 2e gevel in textiel een stuk prijsvoordeliger dan één in glas.



Oproep membraan- of textielarchitectuur

Samen met het vakblad Bildinx staat er ook een dossier gepland over membraan- of textielarchitectuur. Hebt u als ontwerper interessante projecten uitgevoerd met textielarchitectuur of hebt u dergelijke projecten in voorbereiding of uitvoering? Of kunt u als fabrikant, leverancier  of aannemer interessant technisch advies geven rond membraanarchitectuur of hebt u hiervoor innoverende oplossingen ontwikkeld? Stuur ons de info en foto’s door op info@architectura.be en wij zullen dit zeker opnemen in het dossier als de informatie relevant is voor ons doelpubliek.

Deel dit artikel:
Onze partners