Gewikt en Gewogen: cuypers & Q architecten over de Sensis textuurwand

Voor een renovatie en vernieuwbouw bij CVO Encora in Antwerpen koos hoofdaannemer Hooyberghs voor de Sensis textuurwanden van Kerstoel 2000+. Architect Gert Cuypers (cuypers en Q architecten) verklaart waarom deze innovatieve betonnen wandoplossing volgens hem de juiste keuze is bij projecten waar robuustheid en esthetiek hand in hand moeten gaan.

In welke werf werd het product toegepast?

Hoofdaannemer Hooyberghs opteerde voor de Sensis textuurwand in het kader van de renovatie van een achterbouw en een vernieuwbouw van de voorbouw bij Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora, aan de Van Aerdtstraat in Antwerpen.

 

Waarom heb je voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Deze keuze werd ingegeven door de behoefte aan zichtbeton, zoals oorspronkelijk voorgeschreven in het bestek met ter plaatse gestort beton en plankenbekisting. De overstap naar prefabelementen gebeurde op vraag van hoofdaannemer Hooyberghs in functie van de uitvoeringsplanning. Als architect stonden we er wel op dat het uitzicht van plankenbekisting werd gerespecteerd. Om de gewenste houtnerfstructuur toch te behouden, maakten we in de bekisting gebruik van een reliëfmaltechnologie.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De opdrachtgever was enthousiast over de esthetische kwaliteit van de Sensis textuurwanden, terwijl de werfleider van de aannemer aanvankelijk bezorgd was over mogelijke haarscheuren en de uiteindelijke afwerking. Deze zorgen bleken echter ongegrond, en de werfleider erkende uiteindelijk dat het materiaal niet alleen mooi maar ook kwalitatief hoogstaand is.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De Sensis textuurwand laat maatwerk toe en biedt een fraaie uitstraling die voldoet aan de ontwerpvereisten. Een groot pluspunt van dit product is dat het deze esthetische voordelen combineert met de robuustheid en snelle installatiemogelijkheden die eigen zijn aan prefab elementen.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Het is niet mogelijk om uitgeschuinde schaduwvoegen direct in de reliëfmal aan te brengen. Om dit op te lossen moet je de uitschuining in de bekisting creëren met een siliconenkit.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Voor architecten is het belangrijk om te weten dat, aangezien het om prefabwanden gaat, alle uitsparingen voor technische installaties vooraf in kaart moeten worden gebracht en in de productietekeningen moeten worden geïntegreerd. Doorboringen achteraf zijn alleen mogelijk als één zijde van het prefab wandelement geen zichtbeton blijft. De doorboring moet dan gebeuren van zichtzijde naar niet-zichtzijde.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Sensis textuurwanden zijn vooral interessant voor projecten waar robuustheid en esthetiek hand in hand moeten gaan.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs van Sensis textuurwanden ligt hoger dan die van traditioneel zichtbeton. De esthetische meerwaarde en de praktische voordelen van prefab elementen kunnen deze hogere kosten echter rechtvaardigen in projecten waar deze eigenschappen gewenst zijn. Dankzij de efficiënte installatie kan je bovendien de bouwtijd inkorten, wat mogelijk ook een besparing oplevert.

 

  • Opdrachtgever: AGSO Antwerpen
  • Architect: cuypers & Q architecten
  • Aannemer: Hooyberghs
Deel dit artikel:
Onze partners