Gewikt en gewogen: Hubert Bijnens (AROgroup) over Nelissen Isofaçade

In Zutendaal wordt momenteel de laatste hand gelegd aan Residentie Vijverplein, een woonzorgcentrum voor volwassenen met autisme spectrum stoornissen. Het gloednieuwe gebouw is omringd door historische bakstenen gebouwen en om te harmoniëren met deze omgeving, wilde architect Hubert Bijnens Van AROgroup Architectuur ook graag met baksteen werken. Hij maakte hiervoor gebruik van het Isofaçade-systeem van Nelissen Steenfabrieken.
In Zutendaal wordt momenteel de laatste hand gelegd aan Residentie Vijverplein, een woonzorgcentrum voor volwassenen met autisme spectrum stoornissen. Het gloednieuwe gebouw is omringd door historische bakstenen gebouwen en om te harmoniëren met deze omgeving, wilde architect Hubert Bijnens van AROgroup Architectuur ook graag met baksteen werken. Hij maakte hiervoor gebruik van het Isofaçade-systeem van Nelissen Steenfabrieken.



1) Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?


De huidige evoluties binnen de EPB-regelgeving zorgen ervoor dat we nu reeds, maar zeker in de toekomst, met de traditionele bouwmethodes de gevraagde E-peilen niet meer halen. Wij zijn op zoek naar nieuwe bouwmethodes die de isolerende schil zo naadloos als mogelijk maakt. Belangrijke isolatiediktes in combinatie met luchtdichtheid zal de basis vormen van toekomstige duurzame gebouwen.

2) Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?


De aannemer paste dit gevelsysteem met eigen personeel nog niet toe. Hij stelde dan ook in samenspraak met de fabrikant hiervoor een onderaannemer, met ervaring terzake, aan. Tijdens de uitvoering leerden wij dat iedere aannemer die met zorg werkt en mits een beperkte opleiding door de fabrikant, deze werken kan uitvoeren.

3) Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De uitvoeringsmogelijkheden van de isolerende schil vullen de huidige noden perfect in. Dit systeem sluit aan bij de reeds jaren gekende geïsoleerde gevelsystemen met crepie. Hier is het crepie echter vervangen door baksteen. Het systeem laat toe dat er binnen het onwerp een spel met metselverbanden wordt gebruikt. Door het ontbreken van spouwlood, open stootvoegen en paramentfundering, is ieder horizontaal, vertikaal of schuin vlak in alle richtingen bekleedbaar zonder de belasting van de constructie te verstoren.



4) Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?


Voor de buitenhoeken zijn er hoekstrips voorzien in de kopse richting. Om een perfectie overgang te maken tussen een vertikaal en een horizontaal vlak zouden er tevens hoekstrips in de langse richting beschikbaar moeten zijn. Aangezien de kostprijs van de hoekstrips belangrijk doorweegt in de totaalprijs, kan er best binnen de architecturale detaillering nagedacht worden over alternatieven voor hoeken uitgevoerd met baksteen.

5) Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

De uitvoering van de werf moet zeer verzorgd gebeuren. Het gaat tenslotte om lijmwerk. Het product wordt als systeem gegarandeerd en dient dan ook zo uitgevoerd, tot en met de voegwerken met geëigende producten. De vlakheid van de ondergrond is bepalend voor de snelheid en het succes waarmee het systeem wordt uitgevoerd.

6) Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?


Dit systeem is voor alle projecten inzetbaar waar een afwerking met baksteen metselwerk is gewenst.

7) De prijs. Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs van dit systeem ligt ruim 10% hoger dan dit van traditioneel spouwisoleren, metselwerk en voegwerk. Indien er rekening mee gehouden wordt dat de funderingen smaller kunnen, gezien het systeem niet afsteunt op fundering maar ophangt aan de draagmuur, er geen L-ijzers nodig zijn, horizontaal metselwerk zonder hang- en vliegwerk kan worden uitgevoerd, is dit systeem binnen de totaalprijs van de ruwbouw niet duurder.
Deel dit artikel:
Onze partners