Gewikt en gewogen: Kalzip felsbanen AluPlusPatina (Johan Bosschem, SAR architecten)

The Cloud op de campus van de hogeschool Vives te Kortrijk werd ontworpen door SAR architecten. Daarin werden de AluPlusPatina felsbanen van Kalzip toegepast. We polsten bij architect Johan Bosschem van SAR architecten waarom voor dit product werd gekozen en wat zijn ervaringen zijn.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

"Het is een product dat door zijn lichtheid ideaal tegemoet kwam aan de ontwerp-optie een duurzaam BEN-gebouw te ontwerpen. Het product laat toe om zowel als gevelbekleding als in dakbedekking dezelfde beplating toe te passen, daardoor ontstaat een sterke  architecturale eenheid. Wij pasten de Kalzip beplating voor het eerst toe in 1993 voor het dak van faculteitsgebouw G, op de Middelheimcampus van Universiteit Antwerpen, de ervaring was positief."

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

"De bouwheer had eerder al positieve ervaring met Kalzip en volgde ons advies. De aannemer bracht een interessante onderaannemer aan: Felspartners uit Zwolle (NL). Wij hadden aanvankelijk voor natuuraluminium gekozen, evenwel na bezoek aan werkatelier en een aantal realisaties hebben wij uiteindelijk de AluPlusPatina weerhouden."

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

"Er ontstaat een sterke architecturale eenheid. Na uitmuntend studiewerk was er een vlotte verwerking op de werf. De geperforeerde platen geplaatst voor opengaande ramen biedt een schitterend alternatief voor de klassieke zonwering.  Ook gebogen vormen zijn mogelijk en tot slot biedt Kalzip voor de felsbanen ook een rijk aanbod van afwerking en kleuren."

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

"Voorafgaand diepgaand studiewerk is van het grootste belang, het is dus noodzakelijk dat het product verwerkt wordt door een onderaannemer met ruime ervaring in het verwerken van Kalzip. Wel blijft het een arbeidsintensief onderdeel op een werf."

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

"De modulatie van de Kalzip-plaat was bepalend bij de uitwerking van de gevel van The Cloud, zo valt in het gebouw de breedte van de ramen perfect samen met 2x de module van de felsplaten. Om een goed resultaat te bereiken is bijgevolg diepgaand studiewerk van details een noodzaak."

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

"Wij hebben de Kalzip-felsplaten al toegepast bij vrijstaande gebouwen en bij gebouwen in een stedelijke omgeving. Momenteel verwerken wij de Kalzip-felsplaten in een schoolgebouw dat een uitbreiding is van een geklasseerd gebouw. De mogelijkheden zijn ruim."

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

"Voor toepassing in de industriebouw lijkt de Kalzip felsbaan ons te duur. Maar Kalzip is een degelijk en goedkoop alternatief voor een gevel- of dak-bekleding bekledingen in zink met staande naad."

Deel dit artikel:
Onze partners