Gewikt en gewogen: Luc Declercq over zelfreinigend cement

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we deze keer Luc Declercq van EL architects aan het woord over het zelfreinigend cement dat hij toegepast heeft in Residentie Commodore in Oostende.

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we telkens een architect of ingenieur aan het woord die een experiment achter de rug heeft met een nieuwe materiaal of een nieuwe techniek. Deze keer is dat Luc Declercq van EL architects uit Kortrijk, het bureau dat enkele jaren geleden met residentie Commodore in Oostende het eerste gebouw ontwierp waarin gebruik gemaakt werd van het zelfreinigend cement van CCB. Het architectonisch beton werd geplaatst door de firma Decomo uit Moeskroen.



Waarom dit product gekozen?

De aannemer wilde een ‘landmark’ creëren. Van meet af aan koos men voor de absolute top in prijssetting en afwerkingsgraad. Het behoud van de oorspronkelijke kleur van het beton was van primordiaal belang. Het vuil wordt zomer en winter afgebroken en kan zich niet vastzetten op het beton.Belangrijk is ook dat er minder onderhoud nodig is. De eerste decennia moet er niet gezandstraald worden.

Sterke punten?



Op middellange termijn zal het architectonisch beton een duidelijke meerwaarde betekenen voor het project. De eerste decennia moet er immers niet gezandstraald worden op residentie Commodore, wat met andere producten wel het geval zou zijn. Ook de oorspronkelijke kleur van het beton wordt op die manier behouden. Daarnaast kan het principe van fotokatalyse ook toegepast worden om de schadelijke stoffen te verminderen die aanwezig zijn in de atmosfeer en dus om luchtvervuiling te bestrijden.

Minpunten of kinderziektes?

Momenteel niet. Alleen ligt de prijs hoger dan bij traditioneel beton.

Bepaalde aspecten waar men rekening mee moet houden als ontwerper?

Eigenlijk niet. De toepassing kan eigenlijk gebruikt worden bij alle soorten architectonische beton.

Voor welk projecten vooral interessant?

Vooral voor promotieprojecten. Voor kleinere projecten zou het prijskaartje te duur kunnen bevonden worden.

De prijs? 

De toepassing van het architectonische beton mag dan wel duurder zijn dan traditionele cementsoorten, maar de meerkost wordt volgens mij op termijn terug gewonnen door de besparingen in onderhoud.





Ook tips voor deze rubriek?
Hebt u als ontwerper ook pas een experiment achter de rug met een nieuw materiaal of een nieuwe techniek en wilt u dit delen met uw collega’s? Laat het ons weten. Ook tips van fabrikanten en leveranciers zijn welkom, maar hou er steeds rekening mee dat we een eerlijk relaas en geen publitekst verwachten.

 

Deel dit artikel:
Onze partners