Gewikt en Gewogen: Michel Janssens over BIMcollab

De architecten van a2o-architecten zijn fervente gebruikers van BIMcollab van Kubus. Michel Janssens van a2o getuigt over zijn ervaringen met deze BIM-software in projecten als het crematorium Stuifduin in Lommel, het politiekantoor en de brandweerpost in Borgloon, het zorgproject Mariahof in Leuven (in samenwerking met OSK-AR uit Dilbeek) en het woon- en woonzorgproject Hippodrome in Laken.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag? 

BIMcollab laat toe om de geconstateerde problemen in onze gebouwmodellen en deze van onze ontwerp- en uitvoeringspartners op een gestructureerde manier te verzamelen op één platform. Een sterk punt is de ondersteuning van het BCF-formaat wat toelaat dat zowat elk gekend BIM-pakket in combinatie met een gratis add-on kan communiceren met dit platform.

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Zowel aannemer als bouwheer waren positief. Het laat de bouwheer toe mee te participeren in het BIM-proces via een webbrowser. Het is tevens een handig middel tijdens werfvergaderingen, waarbij punten met de aannemer ter plaatste besproken en aangemaakt werden. Ook in de communicatie met zijn onderaannemers werd BIMcollab toegepast.

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product? 

Het is een grafisch aantrekkelijk programma met een intuïtieve interface, dat makkelijk aan te leren valt. Omdat het programma ‘cloud-based’ is kan men vanuit iedere locatie en vanaf elk mobiel apparaat via een browser toegang krijgen tot het platform. De verschillende beschikbare parameters zoals deadline, status, prioriteit, discipline en ook zelf aan te maken labels laten toe alle issues te filteren zodat het overzicht behouden blijft. Van elk issue wordt eveneens een historiek van acties van elke gebruiker bijgehouden.

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Gelukkig houdt ontwikkelaar Kubus de wensen en verzuchtingen van de gebruikers goed bij. Om de inzetbaarheid nog te verbreden zou het bijvoorbeeld handig zijn om in de issues aanklikbare URL-verwijzingen naar websites mee te kunnen opnemen. Nu is dit enkel als statische tekst mogelijk. Verder zou het genereren van een linkje naar een bepaald issue toelaten deze link mee op te nemen in een werfverslag.

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Spreek vooraf best af wie de moderator van het platform wordt. Vaak is dit de BIM-coördinator die instaat voor de coördinatie van de verschillende modellen. Vraag bij de start van een project ook welke gebruikers zullen participeren, wie welke rechten heeft en wanneer issues op het platform zullen gecommuniceerd worden. Bundel deze afspraken in een bim-uitvoeringsplan.

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant? 

De grote meerwaarde zie ik vooral bij de wat grotere projecten met een verscheidenheid aan ‘BIM-participanten‘, waarbij de uitwisseling en validatie van IFC-modellen centraal staat. BIMcollab biedt een alternatief voor het traditionelere mailverkeer, de aanmaak van lijstjes, en gescande plannen met notities door al dit verkeer te centraliseren op één plaats.

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Helder en efficiënt communiceren vertaalt zich in tijdswinst en de daarbij horende kosten. De tijd die wij staken in het opmaken van rekenbladen met issues of e-mails met opmerkingen en screenshots kan nu beter ingevuld worden. Kubus hanteert trouwens verschillende formules. Op join.bimcollab.com kan je zelfs een gratis account aanmaken vooraleer de stap te maken naar één van de formules.

Deel dit artikel:
Onze partners