In 2010 realiseerde
architectenbureau AST 77 in Rotselaar een woning met een erg in het oog springende gevelbekleding. Op vraag van de bouwheer werd de gevel bekleed met bamboe stokken, Phyllostachys Pubescens, van leverancier
Bamboo Fencing & Bamboo Construct uit Meerdonk. Geen evidente keuze, aangezien de leverancier het materiaal tot dan toe vooral als tuinafsluiting had geleverd. Peter Van Impe van AST 77 legt uit wat hem zo in het materiaal aanspreekt.
Lage-energiewoning in Rotselaar, bekleed met bamboe (Foto: AST 77) Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag? We waren op zoek naar een perfect integreerbaar materiaal dat geen onderhoud nodig heeft en prijstechnisch perfect paste in het globaal concept van de woning. Uiteindelijk zijn we op de bamboe tuinframes gestoten toen we voor een ander project op zoek waren naar een tuinhek in het gepaste materiaal. Het was onmiddellijk duidelijk dat het materiaal qua montagetechnieken en hoekaansluitingen in het plaatje paste.
Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze? Het is net dankzij de bouwheer dat het project met bamboe gerealiseerd is geraakt. De aannemer, die als hoofdzaak siervissen verkocht, dacht aanvankelijk zelfs dat wij het als architectenbureau allemaal niet zo serieus namen (
lacht). Uiteindelijk heeft de bouwheer de aannemer zelf overtuigd om het materiaal te gebruiken.
Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product? Vooral de duurzaamheid van het materiaal valt op. Bamboe heeft om te beginnen een enorm snelle groeiperiode. Op vijf jaar tijd is het volgroeid en het kan bovendien voor 100% gerecycleerd worden. Daarbij komt nog dat de bamboe stokken een garantie hebben van 20 jaar, waardoor het vergelijkbaar is met een houten gevelbekleding. Het mooie is ook dat het materiaal op een interessante manier reageert op ons klimaat. Elk seizoen verandert het immers een beetje van kleur, zodat het project waarin het wordt gebruikt een erg natuurlijk karakter krijgt.
Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn? Bamboe is tot nu toe nog maar amper op deze manier toegepast in België en misschien zelfs in heel Europa. Er is dus nog wel wat ruimte voor verbetering. Een punt van optimalisatie zou bijvoorbeeld het bevestigingssysteem kunnen zijn. Met de energie die we in het uitwerken van dat systeem hebben gestopt, hebben we massa’s ervaring opgedaan. Daarmee zouden we vandaag al een veel zuiverder en eenvoudiger systeem kunnen uitwerken.
Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij of zij dit product wil gebruiken in een project? Het is belangrijk dat andere architecten zich niet laten leiden door de hype die vandaag bestaat om per se bamboe te willen gebruiken. Je moet je in elk geval technisch laten ondersteunen om problemen in de toekomst te vermijden. Zo komen niet alle bamboesoorten in aanmerking om in de bouw te gebruiken en moet de harde grassoort bijvoorbeeld ook op het juiste moment gekapt worden.
Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder ? Dat is misschien eerder een persoonlijke keuze, maar ik zal het materiaal niet snel gebruiken in de typische Vlaamse verkaveling of in stadskernen. In elk geval is het potentieel gebruik ervan uitgebreid: van scholen tot jeugdhuizen en van privé- tot publieke gebouwen.
Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven? Uiteindelijk is de bamboe gevelbekleding in het project in Rotselaar duurder uitgevallen dan we initieel hadden voorzien. Maar in elk geval zou een ander materiaal met dezelfde esthetische en duurzame kwaliteiten als het bamboe een veelvoud kosten. Bovendien is er nog veel ruimte om het ophangsysteem te optimaliseren. Ook in dat geval zou de prijs nog sterk dalen. De werkuren voor de stalen frames waren immers de grootste kost, niet het bamboe op zich.