Gewikt en Gewogen: Reginald Schellen over StoColor Lotusan G gevelverf

Sto introduceerde een twintigtal jaar geleden de bionische, intelligente gevelverven op de markt. De werking van deze verven is gebaseerd op de bionica, een wetenschappelijke discipline die biologische verschijnselen vertaalt in technologische toepassingen. Zo haalde Sto inspiratie bij de lotusplant voor de ontwikkeling van de StoColor Lotusan G verf. Deze verf beschikt net zoals de plant over een natuurlijk zelfreinigingseffect, wat voor een langdurig propere gevel zorgt. Voor de werking van de StoColor Dryonic G verf baseerde Sto zich op de hydrofiel-hydrofobe microstructuur van het pantser van de Namibische woenstijnkever. Dankzij de toepassing van deze eigenschap in de verf droogt de gevel snel na regen, nevel of dauw en wordt de vorming van groenaanslag aanzienlijk vertraagd. Vandaag worden deze verven wereldwijd gebruikt om sierpleister optimaal te beschermen, te onderhouden en voor extra uitstraling te zorgen. Architectenbureau Schellen Architecten deed een beroep op de StoColor Lotusan G gevelverf om de sierpleister van een nieuwbouw BEN-villa in Wemmel te overschilderen.

Op welke werf werd het product toegepast?

De Lotusan gevelverf werd gebruikt om de sierpleister van een particuliere woning in Wemmel te overschilderen. Het is een hedendaagse BEN-villa die zowel privé als professioneel gebruikt wordt. Zo bestaat een deel van de woning uit een beroepspraktijk waarin de bouwvrouw als zelfstandig coach en loopbaanbegeleider werkt.


Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag? 

Bij Schellen Architecten overschilderen we sierpleister altijd met de StoColor Lotusan G gevelverf. Dit product biedt volgens ons heel wat voordelen. Zo heeft sierpleister eerst en vooral een wat korrelige structuur die een pak gladder oogt als ze overschilderd wordt met een gevelverf. Daarnaast is de StoLotusan erg waterafstotend, de frisse look van de woning blijft langer behouden en de gevelverf werkt efficiënt tegen vuil op de gevel. Vuildeeltjes worden met de regen mee van de gevel afgespoeld. Na een paar jaar kun je de gevel ook gemakkelijker eens laten afspuiten of eens volledig opfrissen.  


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Wij werken standaard met deze gevelverf en ook de aannemer is voorstander van dit product. Ook de klant vraagt standaard naar manieren om de gevel optimaal te beschermen tegen verontreiniging, dus ook zij waren vragende partij. De bouwstellingen staan er bovendien toch, dus het is een ideaal moment om onmiddellijk een gevelverf aan te brengen.


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn? 

Voor mij is er niet echt een specifieke verbetering nodig. Ik heb wel al eens gemerkt dat de gevelverf soms wat durft te krakeleren, wanneer er bijvoorbeeld veel zon op de gevel schijnt. Maar ik heb begrepen dat Sto hier ondertussen reeds een oplossing voor heeft gevonden en de gevelverf in die zin is aangepast.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project? 

Voor het gebruik van de StoLotusan gevelverf hoeft de architect niet speciaal met bepaalde zaken rekening te houden. Maar om de buitenbepleistering in het algemeen goed te kunnen aanbrengen, moeten alle details natuurlijk in orde zijn. De ruwbouw moet dus met andere woorden perfect kloppen en alle onderdelen moeten goed voorbereid zijn. Sto voorziet voor de gevelverf bovendien een volledige lastenboekgenerator, dus je hoeft die enkel maar te volgen voor een perfecte uitvoering.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

De StoLotusan gevelverf is vooral interessant in omgevingen waar je doorgaans veel villa’s ziet. In steden waar er dan weer veel roet in de lucht hangt bijvoorbeeld, kies je beter voor een luchtreinigende gevelverf zoals de Photosan. Maar, voor elke omgeving is er een gepaste oplossing in het assortiment.
 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven? 

Bij nieuwbouw kun je op twee verschillende manieren het lotuseffect op sierpleister zijn werk laten doen. Je brengt ofwel een laag Lotusan gevelverf aan onmiddellijk na plaatsing van de sierpleister, ofwel kies je voor een systeem waarin het lotuseffect al in de eindlaag van de sierpleister is verwerkt. Deze laatste optie is de helft goedkoper dan de eerste, maar wij kiezen er toch altijd voor om onmiddellijk na de plaatsing van de sierpleister twee lagen gevelverf aan te brengen. De poriën zijn dan beter gevuld zijn en de stellingen zijn toch aanwezig en de ramen mooi afgeplakt. De meerkost om op dat moment nog twee lagen gevelverf te plaatsen, is verwaarloosbaar. Bovendien zijn we van mening dat hierin echt niet bespaard mag worden omdat dit erg belangrijk is voor het behoud en het onderhoud van de sierpleister en dit een goede investering is op lange termijn.

De Sto-Lastenboekgenerator is gratis te gebruiken via www.sto.be. Voeg enkele gegevens over het project toe en krijg meteen een kant-en-klaar lastenboek met richtlijnen voor de voorbereiding van de ondergrond en het aanbrengen van de verf.

Deel dit artikel:
Onze partners