Gewikt en gewogen: steenstrips in BEN-renovatie

Toen stedenbouwkundig ontwerper Lieven Symons besliste om te renoveren, stelde hij twee doelstellingen voorop. Meer licht in de kamers en er een bijna-energieneutraal huis van maken. Het was nodig om de voorgevel te isoleren. Dat vroeg om ingrijpende werken die praktisch onhaalbaar leken. De combinatie van Esoleren in combinatie met steenstrips bood een oplossing.

“Het probleem was dat we die gevel moeilijk konden afbreken omdat de kans op schade bij de buren erg groot was", zegt Lieven Symons. "Een tweede punt was dat we maximaal veertien centimeter naar voor mochten komen. Een traditionele muur met volle gevelstenen had niet toegelaten om een voldoende dikke laag isolatie te plaatsen."

 

Ruw en robuust

Lieven ging op zoek naar een systeem voor buitengevelisolatie. “Ik kwam al snel uit op E-Board. Steenstrips passen goed in een stedelijke context en waren beter geschikt dan een pleisterlaag als afwerking.” De donkere kleur geeft een mooi contrast met het houten raamwerk en accentueert zo de uitsnijding in de gevel. “Ook de steenstrips zelf hebben een interessante textuur en nuance. Voor het ruw en robuust beeld, kozen we voor E-Board ZERO. Hierbij zijn de steenstrips zonder voegen verwerkt.”

 

Energiezuinig en esthetisch

Omdat hij zelf in de bouwsector actief is, kent Lieven als geen ander het grote voordeel van buitengevelisolatie: het samenspel tussen energiezuinigheid en een esthetische meerwaarde voor de gevel. Toch ziet hij nog een ander pluspunt. “Bij veel projecten is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen ecologisch verantwoorde keuzes en financiële haalbaarheid. Met E-Board is me dat gelukt. Ik ben ervan overtuigd dat het de juiste keuze was.”

Deel dit artikel:
Onze partners