Gewikt en gewogen: Tom Jonckers over Solesia zonneleien

Tom Jonckers van BXL-architecten uit Sterrebeek koos voor de verbouwing van een bestaande hoeve tot eco-designwoning in Schaffen voor Solesia zonneleien in combinatie met Boronda 45 x 32 leien. Voor Vlaamsearchitectuur.be schreef hij zijn ervaringen met dit product neer.
Tom Jonckers van BXL-architecten uit Sterrebeek koos voor de verbouwing van een bestaande hoeve tot eco-designwoning in Schaffen voor Solesia zonneleien in combinatie met Boronda 45 x 32 leien. Voor Vlaamsearchitectuur.be schreef hij zijn ervaringen met dit product neer.





Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

De leien laten een zeer dunne bekleding toe. In een renovatie betekent dit dat met een minimale dikte een bestaande woning efficiënt en doorgedreven aan de buitenzijde geïsoleerd kan worden. Met de leien kunnen tevens wanden en hellende dakvlakken zeer strak continu bekleed worden. Dat de fotovoltaïsche zonneleien quasi onzichtbaar (enkel een klein reflectie- en kleurverschil) met de leien geïntegreerd kunnen worden heeft de doorslag gegeven.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?


    


De aannemer heeft de zonneleien voor het eerst in dit project toegepast. Vooraf aan de plaatsing heeft hij de opleiding voor de installatie bij Eternit gevolgd. De bouwheer wou de hoeve verbouwen met evenveel aandacht voor ‘eco-technieken’ als voor ontwerp en concept. De zonnenleien pasten perfect binnen die vraag.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Het sterkste punt van de zonneleien is de quasi onzichtbare integratie met de Boronda leien. De verhoudingen zijn op elkaar afgestemd (1 zonnelei heeft de breedte van 5 leien van 45 x 32cm). Door hun plaatsing zorgen ze ook voor een waterdichte dakbedekking en zijn geen extra ingrepen of accessoires nodig bij de installatie.


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

De zonneleien zijn in serie aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat bij beschadigingen (of schaduwen) een deel uitgeschakeld wordt en de energie-opbrengst aanzienlijk daalt. Momenteel zijn de zonneleien in 1 afmeting verkrijgbaar, wat een beperktere moduleerbaarheid toelaat.

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Er dient ruimte voorzien te worden voor de omvormer(s) die de niet-verbruikte elektriciteit het elektriciteitsnet opsturen. Er moet ook vooraf nagegaan worden welke de maximale capaciteit van zonneleien is die het elektriciteitsnet op de locatie aankan. Verder is het ook belangrijk om na te gaan dat hellingen en oriëntatie goed zitten. En dat er geen schaduwen op de zonneleien vallen. Voor de overige leien vergen vooral de randen een goede detaillering.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?


    


Door de compacte opbouw(dikte) en beperkte installatie, is het systeem van de zonneleien in combinatie met leien zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie. Bij hellende dakvlakken ontstaat een quasi onzichtbare integratie met de leien.


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs van Eternit Solesia zonneleien is vergelijkbaar met traditionele alternatieven. Wat de zonneleien wel interessanter maakt, is het feit dat er geen extra accessoires en moeilijke installatie nodig is voor het systeem. Omdat dit nog een relatief nieuw product is, hebben aannemers hier weinig of geen ervaring mee en vertaalt zich dit in (te) hoge plaatsingsprijzen.


    



Deel dit artikel:
Onze partners