Kiezen voor een nieuwe techniek of een innovatief materiaal houdt altijd een risico in. In de rubriek Gewikt en Gewogen doen architecten die pas geëxpertimenteerd hebben met een innovatieve oplossing uiit de doeken hoe dat experiment hen bevallen is. Deze week neemt Toon Saldien van het gelijknamige architectenbureau de cassettegevels van Cortenstaal van Limeparts onder de loep. Hij koos voor deze gevelbekleding in het project De Zagerij in Boechout.
Wat?
De gevelcassettes in Cortenstaal worden op dezelfde manier geplaatst als de traditionele aluminium gevelcassettes van Limeparts. De cassettes worden aangeboden in een lichtbruine kleur die na verloop van tijd zijn typische donkerbruine tint krijgt met een gelijkmatige verkleruing. Het systeem werd onder meer toegepast in het Brusselse Brigittinentheater. Ook de Clipon-gevel, het nieuwe gevelsysxteem van Limeparts met kleine, klikbare panelen is verkrijgbaar met panelen van Cortenstaal.
Waarom gekozen voor deze techniek?
Dit laatste restant van een grote houtzagerij bestond uit een magazijn. De structuur van dit gebouw bestond uit een betonnen skeletstructuur en massieve gevelmuren. Het nieuwe project is geënt op deze structuur, voor de gevel houdt dit in: een lichte ‘regenjas’ in de vorm van een cassettegevel. Het Cortenstaal veroudert, verkleurt en leeft als het ware mee met zijn omgeving. Het is een herinnering aan een vergane industriële zijde van Boechout .
Keuze toegejuicht door aannemer en bouwheer?
De aannemer was in dit geval ook de bouwheer en heeft jarenlange ervaring in de bouwwereld. Na enkele werfbezoeken waar Cortenstaal was gebruikt was de bouwheer minstens even enthousiast .
Waar rekening mee houden?
Alle aansluitdetails moeten uiterst nauwkeurig worden gepland en opgevolgd. Er moet met minder toleranties gewerkt worden dan bijvoorbeeld met een parementsteen. Dat vergt veel coördinatie met de schrijnwerker en andere disciplines. Verder moet er ook rekening gehouden worden met het karakter van het afloopwater.