Gewikt en gewogen: WAW architecten beoordeelt zelfverdichtend prefabbeton

Dominique Plantefève Castryck en Eric Helsen van WAW architectenbureau in Leuven vertellen ons over hun ervaring met prefab zelfverdichtend beton, dat zij gebruikten in een nieuwbouwproject in Sint-Truiden. Daar werden voor de aanleg van een privé en openbaar binnengebied 49 sociale woningen opgetrokken, inclusief ondergrondse parking en fietsbergingen.

Dominique Plantefève Castryck en Eric Helsen van WAW architectenbureau in Leuven vertellen ons over hun ervaring met prefab zelfverdichtend beton, dat zij gebruikten in een nieuwbouwproject in Sint-Truiden. Daar werden voor de aanleg van een privé en openbaar binnengebied 49 sociale woningen opgetrokken, inclusief ondergrondse parking en fietsbergingen.

Welk product heeft u gebruikt en wie was de fabrikant? 

Wij hebben prefab zelfverdichtend beton van twee verschillende fabrikanten gebruikt. De eerste fabrikant was Verheyen Betonproducten nv, wiens product wij aanwendden voor de V-kolommen ter ondersteuning van de overkraging van de woontoren, de terrassen die als “doosjes” aan de gevel hangen en de buitentrappen met “bruggetje” voor de inkom van de stapelwoningen. Jumabeton was de tweede fabrikant op wie we een beroep hebben gedaan. Zijn beton gebruikten we voor de buitentrappen naar de kelders en de binnentrappen van de gemeenschappelijke traphallen.



Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Er waren verschillende redenen waarom we voor prefab zelfverdichtend beton gekozen hebben. Ten eerste is er de gladheid van het zelfverdichtend prefabbeton: door de vloeibaarheid is dit type beton uitermate geschikt voor de prefabricage van moeilijke vormen en dunnere elementen. Bovendien laat die prefabricatie een juistere maatvoering en betere afwerking toe. Het beton storten in een atelier biedt immers meer garanties naar de afwerking toe. De montage ter plaatse is ook eenvoudiger dan het ter plaatse storten van het beton. Zelfverdichtend prefabbeton is m.a.w. zowel een constructief als een afgewerkt product. Ten slotte is er nog het esthetische aspect waarmee wij rekening hielden: het natuurlijk uitzicht van het lichtgrijze beton als accent tegenover de donkere gevelsteen.

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer was vrijwel meteen positief en enthousiast over de keuze voor prefab zelfverdichtend beton, maar de aannemer was eerst wat terughoudend. Later was ook hij tevreden over de keuze.




Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Een erg sterk punt is dat dit soort beton een ‘modulair’ product is: de fabricage gebeurt in een eerste fase en vindt plaats in het atelier, de fase van de montage gebeurt op de werf. Door de gladheid laat het product ook het creëren van alle mogelijke vormen toe. Voorts is er het natuurlijke uitzicht van het lichtgrijze beton.

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Voor ons niet, nee.

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Vooreest zijn er de minimum diktes van de prefabelementen door de bekisting en het storten van het beton, daar kan men moeilijk onderuit. Daarnaast moet men rekening houden met het feit dat, aangezien het geheel bestaat uit verschillende prefab-elementen, er voegen en hijsgaten zichtbaar kunnen zijn. Men kan dus best nagaan waar die voegen en hijsgaten komen zitten in het esthetisch geheel.




Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ? 

Dit product is volgens ons interessant voor elementen waar het uitzicht en de perfectie van het oppervlak belangrijk zijn, waar er bijvoorbeeld geen luchtbellen mogen (zichtbaar) zijn. Ook wanneer men grotere aantallen aan betonelementen nodig heeft, wordt de prefabricatie interessanter.

De prijs. Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Voor één stuk is zelfverdichtend prefabbeton relatief duur, maar voor grotere aantallen wordt dit rendabel. Er is niet echt een alternatief voor dit materiaal.

Foto's: Filip Dujardin 
 

Deel dit artikel:
Onze partners