Gewikt en Gewogen: Wolf Goddeeris over Systimber

Het Belgische Systimber is het eerste systeem van houtschakelbouw in Europa. Het laat toe om snel en eenvoudig een ruwbouw op te trekken die zowel vormvast als luchtdicht is. Bureau Goddeeris Architectenvennootschap paste Systimber toe op de reconversie van oude industriegebouwen naar nieuwe kantoorgebouwen in de Spinnerijstraat in Kortrijk.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Er was nood aan een opbouw op het dak van één van de kantoorgebouwen om er de technische installaties in te behuizen. De constructie moest sterk maar licht zijn, luchtdicht, en moest mooi passen bij de huisstijl van het project, die een combinatie van beton, glas en hout behelst.
 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Voor de bouwheer was Systimber de meest logische keuze gezien het systeem de beste prijs/kwaliteit-optie voorstelde: de ruwbouw was razendsnel geplaatst, was meteen aan binnen- en buitenzijde afgewerkt en paste perfect bij de afwerking van de bestaande structuren. Voor de aannemer was het de eerste Systimber-opbouw.
 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Systimber staat voor een ruwbouwsysteem dat (voor niet-EPB plichtige constructies) aan beide zijden als afgewerkt kan worden beschouwd, en bovendien luchtdicht is. Dat laat grote tijds- en kostenbesparingen toe op de afwerking.  Bovendien werd het bouwpakket meteen in een RAL-kleur van onze keuze geleverd. Tenslotte is de opgebouwde constructie beresterk.
 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Zowel naar ontwerp als naar CNC-productie toe stond het product 2 jaar geleden nog niet helemaal op punt. Ondertussen heeft de fabrikant echter op beide vlakken grote vooruitgang geboekt.
 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Systimber is systeembouw dus er moet heel wat worden besproken en uitgewerkt vóór de bouwkit wordt geproduceerd. Voor vele aannemers is het nog onbekend terrein, en zij moeten in de voorbereidingsfase mee worden betrokken. Daartegenover staat dat, eens geproduceerd, de opbouw zeer snel gaat en er quasi geen verrassingen op de werf zijn.
 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant?

Systimber is zeer interessant voor niet EPB-plichtige projecten die een sterke behuizing behoeven maar niet per se verder moeten worden geïsoleerd (technische optops, tuingebouwen…).  Ook in de kleinschalige huizenbouw is het systeem concurrentieel. Het systeem is minder interessant voor projecten waar strikte brandeisen van toepassing zijn.
 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Indien Systimber als ruwbouwsysteem aan één of aan beide zijden ook als afgewerkt wordt beschouwd, is het systeem zeker niet duurder dan de bestaande traditionele alternatieven. Gezien de bijkomende voordelen (snelheid, lichtheid, flexibiliteit, ecologie) zien wij het systeem wel als een sterke concurrent voor de traditionele bouw en de andere bouwsystemen.

 

Deel dit artikel:
Onze partners