Gezond binnenklimaat op maat van bewoners WZC Parkhof

Een onderhoudsvriendelijk ventilatiesysteem, gezond binnenklimaat en een goed thermisch comfort. Dat waren de basisvoorwaarden voor de technieken in het nieuwbouwproject WZC Parkhof in opdracht van OCMW Machelen in de Brusselse rand, naar een ontwerp van Korteknie Stuhlmacher architecten. En dat resulteerde in het C+-systeem van Renson, aangevuld met voorverwarmingselementen voor de toevoerroosters en een centrale afvoerunit met decentrale regeling per kamer.

Jeroen Van Neck (Projectmanager Sweco Belgium nv): “OCMW Machelen schreef voor deze nieuwbouw een ontwerpwedstrijd uit, waarbij het Nederlandse architectenbureau Korteknie-Stuhlmacher als winnaar uit de bus kwam. Voor de studie, het ontwerp en de opvolging van de technieken in dit nieuwbouwproject werd dan weer het ingenieursbureau Ingenium onder de arm genomen.”


Tom Bruynbroeck (Project manager Ingenium): “In het originele ontwerp was een D-ventilatiesysteem voorzien. Omwille van de beperkte bouwhoogte per verdieping en het beperkt aantal voorziene technische kokers, bleek dit echter onmogelijk, terwijl dit ook zwaar bleek door te wegen op het budget. En dus moesten we op zoek naar een ander systeem dat meteen ook aan enkele bijkomende eisen moest voldoen. Naast het behalen van het vooropgestelde E-peil, moest het ventilatiesysteem vooral ook onderhoudsvriendelijk zijn. Verder lag de focus voor de bouwheer op een gezond binnenklimaat en een goed thermisch comfort. Al deze voorwaarden samen lagen aan de basis voor de keuze van het Renson C+-systeem met voorverwarmingselementen.”

 

Natuurlijke toevoer, met voorverwarming

Tom Bruynbroeck: “Het C+-systeem is hier gebaseerd op de continue, natuurlijke toevoer van verse lucht via Invisivent ventilatieroosters bovenop de ramen. Maar aangezien de binnentemperatuur in een woonzorgcentrum sowieso al hoger ligt dan in een doorsnee woning, en aangezien oudere bewoners vaak veel gevoeliger zijn aan temperatuurschommelingen, bekeken we hier hoe we konden voorkomen dat bewoners hun toevoerroosters gaan dichtkleven. De oplossing lag bij de Thermotune voorverwarmingselementen. Die verwarmen de binnenkomende lucht in koudere periodes voor tot een aanvaardbare temperatuur.”

Ruben Defraing (werfleider Van Roey): “Per kamer werd het voorverwarmingselement ingewerkt in een omkasting in MDF. Dat liet ons toe om tegelijk ook een gordijnrail te integreren. Bijkomend voordeel is dat ook de leidingen onzichtbaar ingewerkt zitten. Via een toegangsluikje kan men toch steeds de thermostaat bedienen naargelang de behoefte aan voorverwarming.”

Rien Korteknie (architect): “De voorverwarmingselementen netjes integreren kostte dan wel wat aandacht maar na oplevering blijkt dat een schot in de roos. Bewoners hoeven niet wakker te liggen van de toevoer van verse lucht en merken er ook helemaal niets van. En dat terwijl natuurlijke toevoer van verse lucht niet alleen psychologisch een belangrijk punt is, maar volgens mij ook een veel aangenamer binnenklimaat oplevert dan bij een gesloten ventilatiesysteem.”

 

Vraaggestuurde afvoer via Renson Healthconnector

Een vraaggestuurd C+-systeem is energetisch veel efficiënter dan een C-systeem aangezien het debiet van de toegevoerde lucht variabel is in functie van een aantal parameters (vocht, CO2,…).  Het zorgt met andere woorden voor een gecontroleerde, vraaggestuurde afvoer van vervuilde binnenlucht op basis van aanwezigheid in elke ruimte en ventileert dus enkel waar en wanneer dat nodig is. Voor residentiële toepassingen heeft Renson hiervoor de Healthbox in het assortiment, waarop afvoerleidingen per ruimte aangesloten worden.  Met slechts één extractiepunt (in de badkamer) per kamer is dit in een woonzorgcentrum niet praktisch aangezien er meerdere kamers op één healthbox zouden moeten aangesloten worden. Dit zou inhouden dat het kanaalwerk door de RF-wanden moet gaan en er dus meerdere brandkleppen voorzien moeten worden. Een oplossing is het gebruik van een Healthconnector per kamer.  Als ‘decentrale klep’ regelt die het ventilatieniveau op basis van de individuele behoeften.


Nick De Landsheer (Business Development Manager Renson): “De Healthconnector werkt op basis van vocht- en CO2-meting en functioneert volgens het master-slave principe. De slimme masterklep in de centrale ventilatie-unit is uitgerust met sensoren en stuurt op basis van de metingen een tweede klep aan per kamer. Deze oplossing is compatibel met zowel een C-systeem als met een D-systeem.”

Deel dit artikel:
Onze partners