Gijs Van Vaerenbergh ontwerpt belevingspad voor Limburg DC

Het gerenommeerde architectenduo Gijs Van Vaerenberg, bekend van doorkijkkerk 'Reading Between The Lines' in Borgloon, ontwierp in opdracht van POM Limburg een uniek belevingspad voor Limburg DC, de campus in Diepenbeek. Het pad loopt dwars door een stuk natuur en verbindt de Health Campus met de Bouwcampus. Na de doorkijkkerk in Borgloon en het labyrint op C-mine in Genk zal dit het derde werk zijn van dit ontwerpduo in de provincie Limburg.

In 2020 ontwierp POM Limburg samen met verschillende partners een masterplan voor de campus in Diepenbeek, Limburg DC. De campus wordt een levendige en groene site die gebouwd zal worden naar een Amerikaans model. Op deze plek kunnen kennisinstellingen, bedrijven en andere stakeholders mekaar ontmoeten. Limburg DC bestaat uit drie grote delen: de onderwijscampus waarin UHasselt, PXL en UCLL hun intrek nemen, Health Campus Limburg DC en de Bouwcampus. Op dit moment worden de verschillende onderdelen omringd door robuuste natuur.

Campusbeleving

"Een van onze doelstelling bij de opmaak van het masterplan was om de waardevolle natuur in ere te herstellen. In de eerste plaats in het belang van het verhogen van de biodiversiteit, maar zeker ook van de beleving voor bewoners en omwonenden. Een groene omgeving, met wandelpaden en rustplekken, maakt het campusleven zoveel aangenamer.", zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput.

Daarop stelde POM Limburg studiebureau D+A uit Halle aan voor een totaalontwerp van de landschapsinrichting op de campus, en het Leuvens architectenbureau Gijs Van Vaerenbergh om de wandelpaden meer cachet te geven. De volledige ontwikkeling gebeurt in nauw overleg met Natuurpunt en andere betrokken actoren.

Plantentuin van meise

Gijs Van Vaerenberg is een samenwerking van twee Belgische kunstenaars-architecten, Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Het ontwerpduo is voornamelijk bekend van de doorkijkkerk 'Reading Between The Lines' in Borgloon en 'Labyrint' op C-mine.

"Het was vooral het concept van de Eilandtuin in de plantentuin in Meise dat ons aansprak. De inrichting van de tuin sloot sloot perfect aan bij de beeldkwaliteit die wij voor ogen hadden voor de campus. De natuur in de plantentuin wordt op een bijzondere manier verweven met het pad, waardoor een totaalbeleving gecreëerd wordt. Wij kiezen voor een vergelijkbare aanpak, waarbij er voor de aanleg van de paden zo weinig mogelijk bomen worden gekapt.", verduidelijkt Tom Vandeput.

Kunstwerken an sich

Het architectenduo stond in voor het concept van de twee belangrijkste wandelverbindingen van de campus. Deze routes verbinden de Bouwcampus, de Health Campus en de toekomstige Spartacushalte met elkaar in het hart van de campus. Ze zijn dus functioneel en brengen bezoekers eenvoudig van de ene plek naar de andere. Maar de wandelpaden zijn meer dan enkel snelle verbindingswegen. Het zijn namelijk kunstwerken op zich.

"In de Eilandtuin van Meise konden we een nieuwe tuin vorm geven rond het wandelpad. In dit project is de logica omgekeerd en vertrekken we van de bestaande natuur die we maximaal willen vrijwaren en zo goed mogelijk in beeld willen brengen. De paden lopen door bijzonder natuurgebied dat in natte periodes als buffer- en overstromingsgebied dienst doet. Het pad zweeft daarom boven de grond en is vormgegeven als een grillig, slingerend vlak. Door de grillige vorm worden bestaande bomen maximaal geïntegreerd in het pad en ontstaat er een grote diversiteit van zichten, hoeken en plekken. Het pad verbreedt en versmalt, waardoor naast wandelen ook plaats ontstaat voor stilstaan, zitten, onderzoeken, ver kijken en dichtbij ontdekken. In de kleine en grote bochten valt er steeds iets nieuw te ontdekken onder en naast het pad. Bijzondere ingrepen transformeren het pad en brengen de verschillende biotopen in beeld. Ter hoogte van de vijver verandert het pad bijvoorbeeld in een steiger en op open plekken ontstaan platformen en rustplekken. Verschillende kleine ingrepen zoals openingen voor bomen, stapstenen of zitelementen dragen verder bij aan de bijzondere beleving.", legt het ontwerpduo Arnout Van Vaerenbergh en Pieterjan Gijs uit.

Lijnenspel

De wandelpaden bestaan uit stalen 'ribben' die opgevuld worden met beton. Deze ribben creëren een kronkelend lijnenspel tussen en rond de bomen.

“Het pad loopt onder meer over water, langs de vijver en langs het blauwgrasland. Allemaal verborgen plekken waar campusbewoners tot op vandaag niet konden komen. Binnenkort kunnen bezoekers dus niet alleen de campus doorkruisen via een kortere route, maar ook genieten van ongerepte natuur.”, besluit Tom Vandeput.

Dit najaar zal POM Limburg de omgevingsvergunning aanvragen en een uitvoerder aanstellen. De start van de werken is voorzien vanaf begin 2024.

Deel dit artikel:
Onze partners