Gijs Verhagen (KUBUS): “Dankzij grafische weergave van functies kan je in Archicad heel intuïtief werken”

Archicad staat erom bekend BIM-software te zijn waar je heel intuïtief mee aan de slag kan. Volgens Gijs Verhagen, BIM-consulent bij KUBUS, is dat vooral te wijten aan de specifieke interface van het programma. “De verschillende functies worden heel grafisch weergegeven. De iconen laten je duidelijk zien waarvoor ze dienen. Zo’n intuïtieve interface werkt fijner en sneller en maakt ontwerpen daardoor veel leuker.”

Wat houdt de intuïtieve interface van Archicad precies in en hoe ervaar je de voordelen ervan als architect? Dat waren de twee centrale vragen in een webinar dat KUBUS onlangs hield. De exclusieve verdeler van de BIM-software in België en Nederland liet daarin collega en BIM-consulent Gijs Verhagen aan het woord. Hij is architect van opleiding en expert op het vlak van werken met Archicad. “Wat meteen opvalt wanneer je Archicad opent, is dat het programma geen spreadsheat-look heeft, maar in de plaats daarvan werkt met iconen die je heel visueel duidelijk maken wat je ermee kan doen”, begon hij te vertellen. “De verschillende iconen worden ook heel gestructureerd weergegeven.


Snel verschillende weergaven

“Het meest visueel aanwezig zijn zonder twijfel de knopjes rechts bovenaan”, vertelde hij nadat hij zijn scherm gedeeld had met de mensen die het webinar volgden, zodat zij zijn uitleg niet alleen met hun oren maar ook met hun ogen konden volgen. “De eerste, meest linkse knop is de projectmap. Daarmee kan je verschillende weergaven creëren van de kale structuur van het project. Via de knop daarnaast, viewmap genaamd, kan je heel snel diezelfde visualisaties creëren, maar kan je ze bekijken door de specifieke bril van elke fase die iedereen binnen de bouw en architectuur kent: schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, technisch ontwerp en het zogenaamde uitvoeringsgereed ontwerp. Je krijgt dan naast de weergave specifieke info te zien die relevant is voor die bewuste fase. Met de derde knop kan je verschillende weergaves op plotbladen plaatsen die je kan gebruiken om je project te presenteren. De laatste knop is de publisher set, om je model en plotbladen met verschillende stakeholders te delen. Je kan bijvoorbeeld een aparte map aanmaken voor de aannemer, gemeente en opdrachtgever en die dan afzonderlijk naar hen exporteren.”

“In Archicad modelleer je in de weergave die zich daar volgens jou het beste toe leent. Je kan daarbij ook constant switchen tussen 2D en 3D. Je kan alle weergaven ook als referentie gebruiken om in een andere weergave een beter idee te krijgen van de positie van bepaalde elementen. Als je palen wil tekenen in de funderingsweergave kan je er bijvoorbeeld het gelijkvloers ‘over leggen’. Dat laatste kleurt dan lichtgrijs.”


Actieknoppen en tools

Daarna legde de BIM-consulent uit waarvoor de knoppen bovenaan en links in Archicad dienen. Veel uitleg was niet nodig, want ook die iconen vertellen visueel eigenlijk al genoeg. “De knoppen aan de bovenzijde dienen om snel bepaalde acties uit te voeren. Met het pipetje neem je bijvoorbeeld heel eenvoudig de eigenschappen van een bepaald element over om ze vervolgens met behulp van de injectienaald door te geven aan een ander element. Het schaartje kan je dan weer gebruiken om elementen snel weer weg te halen uit je model. Voor al die knoppen bestaan overigens ook sneltoetsen, die de meer ervaren Archicad-gebruikers veel gebruiken. De knoppen links zijn gereedschappen of tools die je gebruikt om je model te tekenen. Je tekent er in een handomdraai wanden, daken, vloeren, kolommen of deuren mee. Uniek aan Archicad is trouwens dat een wand niet per se een wand hoeft te worden. Je kan er ook een andere elementen mee tekenen. Met die flexibiliteit van de tools onderscheidt Archicad zich echt van andere BIM-software. Aan alle materialen die je gebruikt hangen overigens ook de eigenschappen, bijvoorbeeld de R-waarde van een wand.”

Met de objecttool voeg je snel interieurelementen toe aan je model. Die objecttool is immers gekoppeld aan een bibliotheek met allerlei voorwerpen. Door ze als favorieten in te stellen kan je bepaalde objecten nog sneller toevoegen aan een model.”

“De omgeving, ten slotte, kan je in Archicad op verschillende manieren vormgeven, maar de meest aangewezen manier is via de Mesh-tool.”

Verhagen lichtte ook de renovatietool toe. “Die staat rechts onderaan. Je kan er voor alle elementen in je model voor een verbouwing mee aangeven of ze te slopen, te behouden of nieuw toegevoegd zijn. Per fase – schetsontwerp, voorontwerp, definitief ontwerp… – kan je vervolgens filteren op die statussen.”


Mogelijkheid om eigen huisstijl toe te passen

Ontwerpbureaus kunnen ook hun eigen huisstijl aan Archicad toevoegen, zo legde Verhagen ook uit. “KUBUS biedt de KeyMember Editie als basis, maar we zien vaak dat bureaus er nog hun eigen stijl aan toevoegen. Die vrijheid hebben ze dankzij allerlei weergavefilters die je echt op bureauniveau kunt aanpassen en toevoegen. Zo kan een bureau er bijvoorbeeld voor kiezen wanden in de fase van het voorlopig ontwerp niet zwart maar grijs te kleuren, ik zeg maar wat. Ook plotbladen kunnen ze aanpassen, door er bijvoorbeeld een bureaustempel of eigen presentatieachtergrond aan toe te voegen.”


Presentatievrijheid

Tot slot benadrukte Verhagen nog de presentatievrijheid die Archicad biedt. Plattegronden, gevelaanzichten, doorsnedes en het volledige model in 3D kan je schetsmatig of meer als definitief ontwerp opvragen. In het geval van een renovatieproject kan je daarbij dus filteren op bestaande elementen, te slopen elementen en/of nieuw toe te voegen elementen. Per weergave kan je daarnaast nog dingen veranderen. Denk aan textuur of kleur toevoegen aan je gevelaanzicht of schaduw, wolken of belijningen toevoegen aan je 3D-model. Ook het detailniveau is per weergave aanpasbaar.”

“Met externe applicaties waarmee Archicad slechts eenmalig de link hoeft te leggen, zoals Lumion of Twinmotion, kan je ook nog meer animatie aan je model toevoegen, zoals bomen, water of beweging.”

“Je model renderen kan je doen met de ingebouwde render engines Sketch of Cineware by Maxon. Via BIMx kan je dan weer echt door het model ‘wandelen’, al dan niet met een 3D-bril. Je kan je klant eenvoudig een link sturen waarmee hij in BIMx op zijn smartphone, tablet of desktop het model kan verkennen. De plotbladen hangen ook automatisch aan het model. BIMx is dus een heel leuk programma op mensen een model te laten ‘verkennen’.”

Het webinar over de intuïtieve interface van Archicad herbekijken kan via deze link.

Benieuwd wat Archicad voor jou kan betekenen als bureau? Plan dan vrijblijvend een demo in met een van de BIM specialisten van KUBUS. Zij laten de mogelijkheden van Archicad zien en beantwoorden al jouw vragen.

Deel dit artikel:
Onze partners