Giovanni Declercq realiseert nieuw project in Mariakerke

In de bosrijke omgeving van Mariakerke realiseerde architect Giovanni Declercq onlangs een passiefhuis. De uitdaging bestond erin om het omringende groen zo veel mogelijk bij de woning te betrekken. Met behulp van de ‘Alterna’-leien, ontwikkeld door Eternit, verkreeg de woning een open en massief, maar toch discreet karakter.
In de bosrijke omgeving van Mariakerke realiseerde architect Giovanni Declercq onlangs een passiefhuis. De uitdaging bestond erin om het omringende groen zo veel mogelijk bij de woning te betrekken. Met behulp van de ‘Alterna’-leien, ontwikkeld door Eternit, verkreeg de woning een open en massief, maar toch discreet karakter.






Wonen in een boomhut


De bouwheer stelde twee premisses: enerzijds moest het huis een passieve woning zijn, anderzijds diende het groen zoveel mogelijk bij de woning betrokken te worden. De bewoners wilden als het ware het gevoel hebben in een boomhut te wonen. 
Het vrij zware programma voorzag onder meer ook een grote leefruimte met leefkeuken, een atelier voor knutselen/spelen dat aansluit op de zitruimte en een was- en technische ruimte. Op de verdieping werden vijf slaapruimtes alsook een badruimte en dressing voorzien. Via een buitenhelling kunnen de bewoners de kelder en fietsenberging bereiken. Deze twee ruimtes zijn volledig volgens de passiefhuis-filosofie uitgevoerd.




Contrast met luifels


De gevelbekleding van de woning bestaat uit ongeveer 300m² Aterna-leien in halfsteenverband. Het plaatsen ervan nam zo’n drie weken in beslag. De combinatie van deze leien met de houten bekleding voor de luifels zorgt voor een duidelijk contrast. Een bijkomende plus is het architecturaal accent dat de leien aan de woning schenken. 
Wat de luifels betreft: deze zijn bekleed met ThermoWood, een thermisch behandeld dennenhout waardoor het niet meer onderhevig is aan vervorming.


    




Leien als gevelbekleding


De buitenwanden van deze passiefwoning zijn opgebouwd uit een FJI-houtskelet waarin 40cm isolatie verwerkt is. Net daarom opteerde men voor een zo dun mogelijke gevelbekleding. Het gevelmateriaal functioneert zo als ‘huid’ voor de woning.


Oorspronkelijk dacht men aan groene gevels door het aanbrengen van planten. Maar laat dat nu net een zeer dure aangelegenheid zijn. Bekleding met ceder was ook even een optie, maar omwille van de mogelijke vergroening werd deze piste verlaten. Vezelcementleien bleek een financieel haalbare en esthetisch verantwoorde oplossing. Er werd geopteerd voor de ‘Alterna 40/27’ donkergrijze leien. De voordelen van deze vezelcementleien liggen in het feit dat ze weinig plaats innemen. Toch geven ze het gebouw alsnog een open, vrij massief, maar discreet karakter. Het bijzondere van deze Alterna-vezelcementlei is het halfsteenverband (grootformaat parament) waardoor de gevel een ‘bakstenen’ architecturaal effect krijgt.



Architect Giovanni Declercq zegt er het volgende over: “De antracietkleur van deze leien geeft de woning een massief karakter. De donkergrijze kleur sluit perfect aan op de blauwsteen dorpels, de antracietkleurige vloeren die ook zonnewarmte bufferen, de ramen in antracietkleur en de ThermoWood-luifels.”






Een van de voordelen van leien als gevelbekleding is dat er complexe, strak afgelijnde volumes zonder hulpprofielen mogelijk zijn. Ook doorlopende vlakken gevel-dak zijn mogelijk zonder onderbrekingen. De leien zorgen verder voor een hoge bescherming tegen slagregen, ze hebben een goed ademend en isolerend vermogen, zijn zeer economisch en hebben een laag gewicht (20kg/m²). De doorlooptijd van het project kan versneld worden door de droge plaatsingsmethode. Tenslotte hebben deze leien een hoge duurzaamheid en de gebruiker ontvangt 30 jaar garantie op zijn aankoop.


Foto's: Marcel Van Coile
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners