De isolatiesector stond de afgelopen tijd volop in de belangstelling. Centraal stond daarbij de schaarste in PUR- en PIR-isolatiematerialen, waardoor heel wat werven vertraging opliepen. Intussen blijkt dit ook een belangrijk neveneffect tot gevolg te hebben: de vraag naar alternatieven voor de harde isolatieplaten stijgt. Glaswol is één van de oplossingen die veel interesse opwekt. Isoleren met glaswol heeft immers heel wat voordelen.
Flexibel isolatiemateriaal leidt tot betere prestaties
ISOVER Multimax 30, gebruikt voor het thermisch isoleren van spouwmuren, is een perfect voorbeeld van glaswolisolatie. Met deze plaat is het niet nodig funderingen te verbreden. Iedere spouw waar harde isolatie in past, is breed genoeg voor ISOVER Multimax 30. Om een U-waarde te behalen die aan de EPB-eis beantwoordt, volstaat 12 cm ISOVER Multimax 30.
Dankzij haar flexibiliteit sluit glaswol in alle omstandigheden mooi aan, zowel onderling als met de draagmuur. Daardoor worden open naden en valse spouwen bij onregelmatigheden van het binnenspouwblad vermeden. Want bij een slechte plaatsing van harde isolatieplaten kunnen open naden resulteren in een daling van de isolatiewaarde van de muuropbouw tot 25%. Een valse spouw van 5 mm, die ontstaat door aanwezigheid van mortelbaarden, kan zelfs tot een verlies van 35% aan isolatiewaarde van de muuropbouw leiden.
Bespaar met ISOVER Multimax 30
De flexibiliteit van glaswol leidt dus tot gegarandeerde prestaties, maar ook tot besparingen bij de plaatsing. De verklaring is eenvoudig: de glaswolisolatie moet niet worden afgetapet, het snijden gaat makkelijker – wat ook resulteert in minder snijverlies – en het materiaal sluit beter aan. Hierdoor kan glaswol in vergelijking met harde isolatie tot dubbel zo snel worden geplaatst. Bij het isoleren van een vrijstaande woning met ISOVER Multimax 30 kan, in vergelijking met harde isolatieplaten, flink wat bespaard worden. €1500 en meer, rekening houdend met snijverliezen, isolatie- en plaatsingskosten.
Brandveilig
Als kers op de taart is glaswol een brandveilig product met brandklasse A1 voor ISOVER Multimax 30. In tegenstelling tot harde schuimen, die vaak snel ontbranden of de verspreiding van de vlammen kunnen aanwakkeren, draagt glaswol niet bij tot een snellere overdracht van brand, rookontwikkeling of de ontwikkeling van giftige gassen.
Voor elke spouwmuur
“De schaarste in harde isolatiematerialen is voor veel mensen een echte ‘eye-opener’ geweest”, stelt Dennis Wertheimer van ISOVER, marktleider in minerale wol. Het besef dat er waardige alternatieven voorhanden zijn groeit. De prestaties van ISOVER Multimax 30 zijn indrukwekkend. We hopen dat nog meer mensen deze gaan ontdekken. Dat kan in ons muurdossier.”