Goed te Beaulieu wordt plek waar zorg, recreatie en toerisme elkaar versterken (Dehullu Architecten & Studiobont Architecten)

Dehullu Architecten en Studiobont Architecten zijn uitgekozen als ontwerpers voor de herbestemming van het Goed te Beaulieu in Beveren-Leie tot zorghoeve. De architectenbureaus werken samen met Erik De Waele voor landschap en Bressers Architecten voor erfgoed. Het multidisciplinair team is geselecteerd uit 60 kandidaten via de procedure Open Oproep, georganiseerd door Team Vlaams Bouwmeester.

Samen met Groep WAAK zal Goed te Beaulieu door Dehullu Architecten en Studiobont Architecten herbestemd worden tot een zorghoeve. Mensen met een beperking kunnen er permanent en onder begeleiding wonen en werken. De oogst uit de omliggende tuinprojecten zal er dagelijks worden verwerkt en verkocht in een “traag café”, waar wandelaars en fietsers genieten van een uniek erfgoedkader middenin de natuur. Het wordt een ontmoetingsplek op maat van de hoeve en het land.

Zorgzaam behoud

In het project worden alle hoevegebouwen grondig gerestaureerd. Het team zet in op een energetische renovatie waarbij isoleren en fossielvrij verwarmen hand in hand gaan. Hergebruik van structuren en gebouwen staat voorop. Alle nieuwe invullingen zijn circulair, waarbij de ontwerpers uitgaan van een duurzame toepassing van traditionele materialen. Het zorgprogramma wordt minutieus ingepast in de hoevegebouwen. De bestaande structuren blijven maximaal open. Punctueel wordt er bijgebouwd. Deze ontwerpbenadering laat zorgzaam behoud toe, zonder te moeten inboeten op toegankelijkheid en functionaliteit. 

Het collectief wonen wordt gecentraliseerd in de boerenwoning die inherent verbonden is aan het wonen op de boerderij. De koeienstal wordt een open atelier voor ZOWE ZOrgzaam WErk. Dit laat toe om de bakstenen bevloering, de troggewelven en zelfs de koeienslieten terug dienstig te laten zijn. De imposante dwarsschuur blijft open tot de nok. De architecten centraliseren hier de verschillende keukens voor de dagbesteding. De productie laat zich dan ook meteen zien, eens je op het erf komt. Omgekeerd heeft de keuken een overzicht over het erf en een prachtig uitzicht op het land en het tuinproject.

Tuinprojecten

De indrukwekkende spantenstructuur van het wagenhuis blijft bewaard in het traag café. In de dubbelhoge ruimte vormen de oorspronkelijke tussenwandjes intieme zitnissen. De nieuwbouw tussen keukens en stal voorziet via een lift en trap in de toegankelijkheid van de open zolders boven de stallen, met een polyvalente ruimte, gesprekruimtes en kantoren die vanop een mezzanine op de keukens uitkijken. Ondersteunende functies zoals de keuken, van het traag café, sanitair, berging en kleedruimtes zitten in de aangrenzende ruimtes onder de troggewelven. Ook het oude bakhuisje blijft intact. Als surplus kan het uitgerust worden als brood- of pizza oven op het open erf.

De hoeve ligt strategisch in een groenzone van een 20-tal hectare langs de Leie, verbonden door de Vlasbrug. De landerijen rondom de hoeve worden in dit project mee ontwikkeld onder de vorm van tuinprojecten. Als ontwerpteam zetten we in op de versterking van de natuurlijke processen op en rond het erf. Er komt een pluktuin, een hoogstammige boomgaard en een moestuin.

Veerkrachtige omgeving

Dehullu Architecten, Studiobont Architecten en Erik De Waele zetten de gelaagdheid van de geschiedenis voort en voegen een extra dimensie toe aan het landschap. Daarbij zien ze af van invasieve ingrepen. Verdwenen landschapselementen zoals de middeleeuwse omwalling rond de hoeve brengen ze niet terug, maar vertalen ze in een zachte wadi in combinatie met een bloemweide. De lochting in permacultuur wordt omgord door houtkant in relatie met het achterliggend natuurgebied “de Zavelput”. De hoogstamboomgaard wordt heraangelegd op walletjes om water te bergen in natte periodes. De mogelijkheid tot onderbegrazing, bioteelt en een verbeterde vochthuishouding tonen de toewijding van het ontwerpteam aan een natuurlijke en veerkrachtige omgeving.

Het project bouwt verder op de logica van de hoeve, versterkt zijn natuurlijke waarde en inspireert zich op de functionele uitgangspunten van het bouwen. Eerder dan een nieuw verhaal op te dringen aan de hoeve, gaan de ontwerpers aan de slag met de verhalen die ze aan het goed kunnen ontrafelen. Op die manier ontstaat harmonie en dialoog tussen het goed en zijn nieuwe gebruikers. Het project biedt niet alleen een visie voor de toekomst, maar ook een praktisch en haalbaar model dat nu al realiteit kan worden.

Bron: studiobont
Deel dit artikel:
Onze partners