“Elke druppel telt,” is een steeds vaker gehoorde uitdrukking. We weten intussen dat het belangrijk is om bewust met ons water om te gaan. Bij regen komt het er op aan om hemelwater ter plaatse te houden. Bovendien is het bij felle buien – die vaker voorkomen dan vroeger – belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Dit dossier ‘waterbeheer’ gaat in op dit thema en toont oplossingen vanuit de betonsector. Eén daarvan is de waterdoorlatende bestrating, waar onze fabrikanten de voorbije jaren veel inspanningen voor deden. Daarbij werd ook aan de esthetische kant gedacht. Om het thema ‘waterbeheer’ in te leiden, presenteert BETON hier enkele recente en mooie realisaties die de mogelijkheden van waterdoorlatende bestrating voor privé projecten en voor de publieke ruimte illustreren.
Hoe werkt waterdoorlatende bestrating ook alweer?
Het principe van waterdoorlatende bestrating is eenvoudig. De betonstraatstenen zijn zo ontworpen dat het water er eenvoudig door of langs kan stromen zodat het in de straatlaag kan dringen. Zo voorkomen de stenen dat het water op het wegdek blijft staan of bovengronds afvloeit. Het hemelwater wordt gebufferd – bij voorkeur in de onderfundering. De fundering zelf dient als extra bufferreserve. Die fundering moet de nodige draagkracht hebben voor het verkeer. Het hemelwater infiltreert in de bodem, afhankelijk van de doorlatendheid van de ondergrond. Hemelwater dat niet in de bodem doordringt, wordt vertraagd afgevoerd via een knijpleiding naar een verder gelegen infiltratievoorziening of de riolering.
Wat zijn de mogelijkheden?
CASES
Combinatieconcept in de duurzaamste wijk ter wereld
De wijk Tivoli in Laken haalde met 95 % de hoogste score ooit op een BREEAM wijkcertificaat. Bovendien is Tivoli de eerste wijk in de Benelux die het certificaat behaalt. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en beoordeelt de duurzaamheid van gebouwen en wijken.
Daar droeg de buitenaanleg ongetwijfeld aan bij. Een waterdoorlatend oppervlak met open voegen wisselt af met een meer gesloten oppervlak, wat comfortabel is voor fietsers en rolstoelen.
Woon-Bal trekt groen door naar parkeerterreinen
Woon-Bal is een nieuw woonproject in het centrum van Nijlen. 150 woningen worden er verweven met openluchtrecreatie. Omdat ‘groen’ het codewoord van deze ontwikkeling is, werd die gedachte zoveel mogelijk doorgetrokken, tot en met de parkeerplaatsen. Het volledige parkeerterrein van de sportvelden werd aangelegd in waterdoorlatende bestrating.
Verenigende groene buitenruimte voor voormalige industriële site
Op een steenworp van het historische hart van Doornik transformeert het project Îlot Madame de voormalige industriële site van TEI (Technique Electrique Industrielle) en de site van het zwembad Madame in de wijk Saint-Piat tot een nieuw stedelijk eiland. L'Îlot Madame blaast de wijk nieuw leven in met een mix van functies. De buitenruimte wordt even belangrijk als de gebouwen zelf. De nieuwe gevels vormen een coherent geheel met de bestaande gebouwen, dankzij de verenigende groene buitenruimte, met een combinatie van waterdoorlatende en gesloten tegels.
Comfort en ecologie gecombineerd in stijlvolle privé-woning
Voor hun nieuwbouwwoning in Halle ontwierpen de bewoners een coherente buitenaanleg, waarin groen en betonelementen de hoofdtoon voeren. Bij de autostaanplaatsen wordt het hemelwater ter plaatse gehouden dankzij de combinatie van waterpasserende tegels en grind. Het zijpad naast de woning werd dan weer comfortabel begaanbaar gemaakt, door in het gras ook een waterpasserende betontegel te voorzien.
Alle informatie en foto van deze projecten kan je hier terugvinden.
Heeft u specifieke vragen omtrent waterdoorlatende bestrating? Dan kan u contact opnemen met FEBESTRAL, de deelvereniging van FEBE waarbinnen de fabrikanten van betonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen.