Goedefroo+goedefroo geeft kern van Olsene een nieuw elan met inplanting Administratief Centrum

De inwoners van Olsene, bij Zulte, kunnen sinds kort terecht in een nieuw administratief centrum. Samen met de renovatie van de aangrenzende voormalige pastorij die als horeca-uitbating kan dienen en de aanleg van het kerkplein krijgt de hele site een opwaardering. Het geeft Olsene een centrumplek waar het dorpsleven kan openbloeien. Het ontwerp is van goedefroo+goedefroo architecten, Ingenium nam de technische installaties voor zijn rekening. 

Centrumgevoel

Het Administratief Centrum van Olsene wil een open huis vormen voor de inwoners van de gemeente. Via een gecontroleerde overgang van gevelperforaties bedden de architecten, goedefroo+goedefroo architecten uit Wielsbeke, het AC in de straat in. De verticale openingen in de gevelwanden bieden een gefragmenteerde blik op de kerk en het nieuwe plein. Met dat plein en de strategische inplanting van het gemeentegebouw willen de architecten het dorp terug een centrumgevoel geven, waar de inwoners van het dorp kunnen samenkomen.

Voor basiskoeling en verwarming koos goedefroo+goedefroo voor betonkernactivering, met bijverwarming via ventilatielucht. Daarnaast ligt het dak ook vol met zonnepanelen en gebeurt de warmte/koelte-opwekking door middel van een warmtepomp met grondboringen. Al die ingrepen resulteren in een gebouw met een K-peil van 29 en een E-peil van 30. Daarmee voldoet het AC aan de definitie van een BEN(bijna-energieneutraal)-gebouw. De architecten kozen dus voor duurzame oplossingen. Dat is ook zichtbaar in de schil van het gebouw: de openingen in de gevelwanden zijn verticaal vormgegeven en in het noorden openen de dagkanten zich voor een optimale lichtinval. In het zuiden sluiten de dagkanten zich daarentegen voor overtollig zonlicht. Sinds deze zomer kunnen de inwoners van Olsene dat ook met hun eigen ogen ontdekken.

 

Energiezuinige maatregelen

Ingenium ontwierp de technische installaties in dit project, en leverde via de EPB-verslaggeving ook ondersteuning bij het nemen van energiezuinige maatregelen. Daardoor werd o.a. geopteerd voor een doorgedreven isolatie en drievoudige beglazing. Ook bij het ontwerp van de technische installaties is dezelfde energiezuinigheid nagestreefd. De basiskoeling en verwarming werd gerealiseerd via betonkernactivering, waardoor een optimaal comfort gegarandeerd wordt. Boorgat Energie Opslag en een warmtepomp wekken de nodige koude en warmte op. Aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing sturen de verlichting.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners