In oktober opent op de be-MINE-site in Beringen in de indikkers van de oude filterinstallatie het duikcentrum TODI zijn deuren. Dit speciale project van EILAND 7 architecten verdiende een al even bijzondere maquette. Een opdracht die Goedhart Repro met plezier voor zijn rekening nam.
Het idee voor het duikcentrum komt uit de koker van TODI-zaakvoerder Dirk Heylen. “Na een duikreis in het buitenland ontstond de droom van een eigen indoor duikcentrum waar liefhebbers kunnen duiken en snorkelen in optimale omstandigheden.“
De uiteindelijke keuze qua locatie om deze droom te realiseren, viel uiteindelijk op de be-MINE-site in Beringen. De indikkers van de oude filterinstallatie op de mijnsite leken haast op maat gemaakt voor het nieuwe duikcentrum. Be-mine (LRM, DMI Vastgoed, Van Roey Vastgoed) trad op het voorplan als bouwheer.
Blikvanger met schaal 1:100
Om zijn droom visueel voor te stellen aan het grote publiek, liet Dirk Heylen een maquette maken van het duikcentrum. Om een echte blikvanger te bekomen, koos Heylen in samenspraak met Goedhart Repro voor een schaal van 1:100. Het resultaat is een mooie impressie van het complex dat eind oktober 2016 zijn deuren zal openen.
Verschillende texturen
Dat de 3D-printsector nog steeds nieuwe mogelijkheden ontwikkelt, toont de maquette van TODI uitgebreid aan. Verschillende texturen (water, gras, hekwerk, baksteen, beton) geven het model een realistische touch. Modelmannetjes en boompjes zorgen voor het idee van bedrijvigheid en ledverlichting onder het water en langs de zijkanten van de ramen staat garant voor een dynamische look.
Doordat de helft van het dak uitneembaar is, kan je het interieur van de duikhal en de bouwstructuur bekijken. Bovendien krijg je op die manier een mooi beeld van wat de bezoekers van het centrum te zien gaan krijgen: het weidse uitzicht op de mijnsite.
Meerdere printsessies
Tijdens de voorbereidingsfase moest Goedhart Repro de ontvangen bestanden hertekenen. “Revit-, Atocad- of Google Sketchup-bestanden kunnen we immers niet rechtstreeks naar de printer sturen en moeten we eerst printklaar maken. Tijdens dat proces beslissen we over tal van parameters zoals grootte, schaal, kleur en detailgraad.”
Omdat het een omvangrijke maquette is, kwamen er meerdere printsessies aan te pas. Door de onderdelen van een maquette apart te printen, beperk je immers het risico op breuken. Goedhart Repro: “Een past geprint onderdeel is heel broos. Eerst blazen we het meeste stof van de maquette af. Vervolgens gaan we aan de slag met penseeltjes voor het fijnere afstofwerk. Tot slot monteren we de stukken aan elkaar en brengen we een fixatiemiddel aan dat de maquette stabiliseert.” Door slimme snedes te implementeren in de voorbereidingsfase, zie je nauwelijks of niet dat een maquette uit verschillende onderdelen bestaat.
Groots uitpakken
Ook bij EILAND 7 architecten keken ze vol spanning uit naar de maquette. Joris Vermeiren: “TODI vormde voor ons bureau de grote uitbraak. Daarmee moet je uitpakken. Een 3D-geprinte maquette was nieuw voor ons. Dit exemplaar overtreft onze stoutste verwachtingen.”